13 Οκτ 2014

Κίνηση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς από τους Ζακυνθινούς του Καναδά

Μια αυθόρμητη όσο και απλή ιδέα εξελίχθηκε σε μία από τις συγκινητικότερες κινητοποιήσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. 


Αυτό ακριβώς συνέβη στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στο μακρινό Καναδά, όπου οι απόδημοι Ζακυνθινοί συγκέντρωσαν τρία ολόκληρα εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς) με ρουχισμό, κυρίως παιδικό, και τα έστειλαν στους συμπατριώτες τους εδώ, στο νησί μας.

Η ενέργεια έγινε σεμνά και αθόρυβα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στους αναξιοπαθούντες, ωστόσο δεν της έλλειπαν η άριστη οργάνωση, η μαζική κινητοποίηση και η αποτελεσματικότητα. «Δεν είναι καινούρια η σκέψη, ωστόσο πρώτη φορά υλοποιήθηκε», διευκρινίζει η Λέλα Κωστή, πρόεδρος των απανταχού Ζακυνθίων και «ψυχή» της πρωτοβουλίας.

Αφορμή για τη κινητοποίηση στάθηκε η εικόνα που μετέφερε από την τοπική κοινωνία η Φιλόπτωχος Οργάνωση της Ένωσης, και γεννήθηκε η σκέψη να συγκεντρωθούν ρούχα από τους Ζακυνθινούς του εξωτερικού, με προορισμό όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της κρίσης, εδώ στο νησί. «Ανοίξτε τις ντουλάπες σας κι ό,τι σας περισσεύει στείλτε το. Εδώ, χρειάζεται!», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που είχε απευθύνει η κ. Κωστή.

Η απάντηση ήρθε από τον Δημήτρη Ξένο, πρόεδρο του Συλλόγου Ζακυνθίων στο Μόντρεαλ του Καναδά, ο οποίος οργάνωσε τους συμπατριώτες του εκεί. Με αφετηρία το ελληνικό τρίγλωσσο σχολείο στο Μόντρεαλ, συγκεντρώθηκαν τεράστιες ποσότητες ρουχισμού, κυρίως για παιδιά.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αποστολή τους, από το Μόντρεαλ μέχρι εδώ, έγινε με ίδια έξοδα του κ. Ξένου, σε συνεργασία με συμπατριώτες του στην Ελλάδα που βρίσκονται σε καίρια πόστα, όπως μεταφορικές εταιρείες και τελωνείο.

Ο χώρος όπου συγκεντρώθηκαν τα ρούχα για λίγες ημέρες, παραχωρήθηκε επίσης δωρεάν. Κάτι που τονίζει συγκινημένη η κα Κωστή, ήταν ότι όσοι έρχονταν για να αναζητήσουν αυτό που είχαν ανάγκη, τις περισσότερες φορές δεν έρχονταν με άδεια χέρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου