Μονές και ΝαοίΤο Δωμάτιο του Αγίου
και η Λάρνακα ανοικτή
Η Μονή Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου

Το Τέμπλο του Ιερού
Ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ναός και η Μονή του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Άμμος  γνώρισαν διάφορες φάσεις.
Τα κτίσματα καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά το μεγάλο σεισμό που ερείπωσε τη Ζάκυνθο το 1893.
1900 ξεκίνησε η ανέγερση νέου Ναού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 22 Αυγούστου 1948.
Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Λαγκάδα 
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
Μεταβυζαντινή μονή κλειστού σχήματος με καθολικό στο κέντρο ενός περίβολου από κτίσματα και ψηλό μαντρότοιχο που περιλαμβάνει δύο δευτερεύουσες εισόδους. Η κύρια είσοδος συνδυάζεται με κωδωνοστάσιο.

Στο συγκρότημα ανήκει και αμυντικός πύργος κυκλικής κάτοψης κτισμένος σε κορυφή βράχου για να λειτουργεί και ως παρατηρητήριο.

Το καθολικό διατηρεί εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα και ξυλόγλυπτα εξαιρετικής τέχνης.

Διαβάστε περισσότερα


Η ΜΟΝΗ ΣΤΑ ΣΤΡΟΦΑΔΙΑ 


Τον 13ου αιώνα ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας Θεόδωρος ο Α’ ίδρυσε την Ιερά Μονή Στροφάδων, αφιερωμένη στο Σωτήρα Χριστό. Σύμφωνα με τον Λ. Ζώη ο Αυτοκράτορας Ιωάννης ο Παλαιολόγος ανακαίνισε το μοναστήρι γύρω στα 1440 μ.Χ..

Το κτιριακό συγκρότημα έχει μορφή καστρόπυργου, είναι δηλαδή ένα οχυρό μοναστήρι. Το καθολικό της μονής, δηλ. ο κεντρικός Ναός, ο της Θείας Μεταμορφώσεως, βρίσκεται μέσα στον πύργο της Μονής, πράγμα μοναδικό σε Ορθόδοξο μοναστήρι.
Στο κτιριακό συγκρότημα, απέναντι από τον πύργο υπάρχει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, που ετάφη το Σώμα του Αγίου.
Το 1530 το μοναστήρι δέχεται επίθεση Σαρακηνών, σφαγιάζοντας τους καλογέρους της Μονής.

Διαβάστε περισσότερα ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΡΕΜΝΑΗ περιοχή των Κρημνών (Γκρεμνά), στα ΒΔ της Ζακύνθου, τόπος επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, προκαλεί στον επισκέπτη δέος και ανάταση ψυχής.

Τμήμα  της μονής
Εδώ βρίσκεται και το παγκοσμίως γνωστό “Ναυάγιο” , ένα από τα επιβλητικότερα τοπία της Ελλάδας. Εδώ ιδρύθηκε το 1535 από τον Ιερομόναχο Μακάριο και Μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη η Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου ασκήτεψαν κατά καιρούς επιφανείς εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως π.χ. από το 1549 έως το 1554 ο Ιερομόναχος Γεράσιμος Νοταράς


Διαβάστε περισσότεραΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ

35χμ. βόρεια της πόλης της Ζακύνθου, στο χωριό Αναφωνήτρια, είναι το γνωστό μοναστήρι της Παρθένου Αναφωνήτριας. Χτίστηκε το 14ο αιώνα στη μνήμη της Παναγιάς Βρεφοκρατούσας. Ο προστάτης Άγιος του νησιού, Διονύσιος, ήταν ηγούμενος αυτού του μοναστηριού και ο άνθρωπος που είχε δολοφονήσει τον αδελφό του Αγίου αναζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι.  Ο Άγιος Διονύσιος έμαθε ποιος ήταν, αλλά του έδωσε συγχώρεσή και τον βοήθησε να διαφύγει στη Κεφαλλονιά. Κάθε ευσεβής επισκέπτης αισθάνεται δέος όταν έρχεται εδώ.

Το σημείο που μόνασε και αγίασε ο Άγιος Διονύσιος της Ζακύνθου. Στην είσοδο της μονής υπάρχει μεσαιωνικός πύργος με έξι ζεματίστρες ο οποίος σήμερα χρησιμεύει σαν καμπαναριό. Μία θολωτή είσοδος οδηγεί στον προαύλιο χώρο όπου βρίσκεται η εκκλησία. Λιτή δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση του παραμυθιού. Ένα σημείο από όπου όλοι οι επισκέπτες του νησιού πρέπει να περάσουν!


Σύντομα θα προσθέσω κι αλλά Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου