Πλατείες Ζακύνθου


Η πλατειά τη δεκαετία του 80
ΠΛΑΤΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Η πλατειά τώρα 
 Η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης της Ζακύνθου και μια απ’ της μεγαλύτερες της Ευρώπης ως ενιαίος χώρος με την πλατειά δημοκρίτειας και Αγίου Μάρκου. Περιβάλλεται από πολύ σημαντικά κτήρια όπως το βυζαντινό μουσείο της Ζακύνθου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μόλο και το πολιτιστικό κέντρο Ζακύνθου. Η πλατεία Σολωμού, που κυριαρχείτε από το άγαλμα του  εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, γεμίζει με κόσμο τα καλοκαιρινά βράδια, αφού οι ντόπιοι και οι επισκέπτες έρχονται εδώ να περπατήσουν.
Η πλατειά τη δεκαετία του 60
Μάθετε περισσότερα για:Η πλατειά τώρα 

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

Ο γνωστός στους παλιούς Ζακυνθινούς ως Πλατύφορος.
Αποτελούσε για πολλούς αιώνες  το πιο αξιόλογο κέντρο κοινωνικής ζωής της Ζακύνθου. Προσωπικότητες των γραμμάτων την είχαν ως σημείο συνάντησης και αντάλλαζαν απόψεις. Επίσης εδώ συνέβησαν πολλά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Ζάκυνθο.

Η πλατειά προσεισμικά 
Σε αυτή την πλατεία το 1797 έγινε η πρώτη απεργία στην Ευρώπη οπού κατά την διάρκεια της  οι «Ποπολάροι» (λαϊκοί)  έκαψαν και το Libro D`Oro ( χρυσή λίστα) που περιελάμβανε όλα τα ονόματα  των ευγενών. Στο κέντρο της πλατείας υπήρχε στο παρελθόν το δένδρο της ελευθερίας που  συμβόλιζε την απελευθέρωση από τους Ενετούς και την υποδοχή των Γάλλων δημοκρατικών. 


Η πλατειά έχει πάρει το όνομα της από τον καθολικό ναό του Αγ. Μάρκου που ιδρύθηκε το 1518 ως παρεκκλήσι του μοναστηρίου των Φραγκισκανών καλόγερων. Αργότερα αποτέλεσε τον καθεδρικό ναό της Λατίνων της Ζακύνθου - Κεφαλληνίας.

Σήμερα αυτή η επισκοπή έχει καταργηθεί και ο Άγιος Μάρκος λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι. Η αρχική του μορφή ήταν ιδιαίτερα επιβλητική και ο εσωτερικός του διάκοσμος πολύτιμος. Λίγα  από τα εσωτερικά του εκθέματα διασώθηκαν. Μετά τους σεισμούς ξαναχτίστηκε σε μικρότερες διαστάσεις. Είναι η μοναδική καθολική εκκλησία στην Ζάκυνθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου