2 Νοε 2014

Τι συμβαίνει με την Αμφίπολη; - Ημερομηνία ... Αυγούστου έχουν οι φωτό με τα νέα ευρήματα που ανακοινώθηκαν!

Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό ότι Η μαρμάρινη πόρτα, βάρος 1,5 τόνου που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του τύμβου και οδηγεί σε ένα υπόγειο θάλαμο ξεπερνά το 1,5 μέτρο και εκεί βρέθηκε το μέρος της πόρτας. Κομμάτια του ίδιου θυρόφυλλου είχαν βρεθεί και στον προηγούμενο θάλαμο που είχε οδηγήσει στον τρίτο


Από τα σκίτσα που έδωσε χτες στην δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται καθαρά η ημερομηνία σχεδίασής τους, που είναι 8/2014, δηλαδή ο περασμένος Αυγουστος!

Αν δεν πρόκειται για νέα σχεδίαση επάνω στο ήδη υπάρχον από 8/2014 σχέδιο του κορμού των Σφιγγών και κανείς δεν σκέφτηκε να αλλάξει την ημερομηνία, τότε δημιουργούνται κρίσιμα ερωτήματα που συντείνουν στο ότι έπάνω στην Αμφίπολη έχει στηθεί ένα τεράστιο επικοινωνιακο παιχνίδι και γεννάται μια σειρά ερωτημάτων:

α. Γιατί επέλεξαν να τα εμφανίσουν τρεις μήνες μετά;
β. Μήπως τα ευρήματα αυτά βρέθηκαν στον πρώτο θάλαμο του Τύμβου ή και ακόμα πιο μπροστά (στα σκαλοπάτια μπροστά από τις Σφίγγες) και όχι στον τρίτο θάλαμο;
γ. Αν ισχύει το β, για πιο λόγο δόθηκε στη δημοσιότητα η πληροφορία για εύρεσή τους στον τρίτο θάλαμο;
δ. Που πραγματικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανασκαφή;
ε. Έχει γίνει απλά κάποιο λάθος στην ημερομηνία του σκίτσου;

Στην παρούσα φάση τρεις είναι οι πιθανότερες εκδοχές γα το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο (αφού δεν αποκλείεται ο τύμβος Καστά να περιέχει και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και ιστορικά και εθνικά αξιοποιήσιμα μνημεία στο εσωτερικό του:.

Εκδοχή πρώτη: Υπόγειος θάλαμος

Άλλοι ειδικοί ελπίζουν πως ο νεκρικός θάλαμος βρίσκεται ακόμη πιο βαθιά, κάτω από τον τρίτο, με τους αρχαιολόγους να κινούνται προσεκτικά με την ελπίδα να ανακαλύψουν μία είσοδο για υπόγειο θάλαμο.

Εκδοχή δεύτερη: Το μνημείο είναι ημιτελές

Υπάρχει και η πιθανότητα ο τάφος να έμεινε ημιτελής και να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ! Αρχαιολόγοι, αλλά και η συγγραφέας Dorothy King, λένε πως ίσως να είχε χτιστεί για τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.

Εκδοχή τρίτη: Σύληση

Αρκετοί ειδικοί λένε απλά πως ο τρίτος θάλαμος είναι και ο τελευταίος. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τα όποια ευρήματα βρέθηκαν στα χέρια τυμβωρύχων.

Τι υποστηρίζει η Κατερίνα Ρωμιοπούλου

Παράλληλα, η επίτιμη διευθύντρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου, σε σχετική της ανάλυση τονίζει ως "πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαλευκανθεί αν το όρυγμα (σ.σ. λάκκος) είναι φυσικό ή τεχνητό", διατηρώντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις σχετικά με το αν πρόκειται για τεχνητή κατασκευή, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε φυσικό βράχο.

Αλλά αν όντως ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που έκανε το λάκκο, ποιος ήταν και γιατί; "Μήπως περιείχε κάποιο κιβώτιο, λάρνακα ή κλίνη;" διερωτάται η κα Ρωμιοπούλου και τονίζει πως "πλέον απέναντι στο μνημείο είμαστε σαν τον Αλαντίν. Πηγαίνουμε με το λυχνάρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα βρούμε".

Πολλοί εκτιμούν ότι η δημιουργία του ορύγματος συμπίπτει χρονικά με τη δημιουργία των σφραγιστικών τοίχων που "υψώθηκαν" για να προστατέψουν το μνημείο από βανδαλισμούς. Την άποψη για την ύπαρξη "αποθέτη" στον τρίτο θάλαμο υποστήριξε πρόσφατα και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τα σενάρια περί Μ. Αλεξάνδρου, η αρχαιολόγος κα Σουλβατζή, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής δήλωσε πως ο μεγάλος στρατηλάτης ετάφη στην έρημο Σίβα.


"Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως από το ποιος ετάφη στην Αμφίπολη, ο τύμβος Καστά είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό εύρημα", δήλωσε για το έργο της κα. Περιστέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου