10 Οκτ 2014

Τι είναι η ασθένεια Έμπολα, πώς προστατευόμαστε. Οι επίσημες οδηγίες της Ε.Ε.

Το επίσημο έγγραφο από την πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τι είναι η ασθένεια Έμπολα;
Η Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή ασθένεια, συχνά θανατηφόρα, η οποία προκαλείται από τον ιό Έμπολα.


Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, εμετός) από μολυσμένα άτομα, νεκρά ή ζωντανά. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους.
Η ασθένεια μεταδίδεται επίσης με την άμεση επαφή με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως πίθηκοι, αντιλόπες και νυχτερίδες.

Ύστερα από δύο ημέρες και έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και κυνάγχη.
Το επόμενο στάδιο της ασθένειας χαρακτηρίζεται από εμετό, διάρροια, εξανθήματα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης έντονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια.
∆εν υπάρχει ειδικό εγκεκριμένο εμβόλιο ή επικυρωμένη θεραπεία για την ασθένεια αυτή.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα και πώς να τον αποφύγετε


Ακόμη και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός αν έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού ατόμου ή ζώου που έχει μολυνθεί. Στην επαφή με σωματικά υγρά περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Η συνήθης επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του Έμπολα. ∆εν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.
Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου, την υψηλή θερμοκρασία ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό Έμπολα πλένοντάς τα στο πλυντήριο. Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει. Μπορεί να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ρούχα ή υλικά που λεκιάστηκαν με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά.
Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη ή μολυσμένα υλικά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αν δεν εφαρμοστούν σωστά οι κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης.

Εκδήλωση εστίας της νόσου το 2014

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη εστία της νόσου Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία.
Παρακάτω δίνονται κάποιες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν ή έρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί. Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ-ECDC), 2014. Το ΕΚΠΕΝ (ECDC) είναι υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμβουλές για ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία

Αν ταξιδέψετε στις μολυσμένες χώρες, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης λαμβάνοντας τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
αποφύγετε την άμεση επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ασθενούς ή ατόμου που έχει αποβιώσει, καθώς και με αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
Αποφύγετε την επαφή με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και την κατανάλωση κρέατος θηραμάτων
• Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις·
• Αποφύγετε χώρους που θα μπορούσαν να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπήλαια, απομονωμένα καταφύγια ή ορυχεία·
• Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, χρησιμοποιώντας σαπούνι ή αντισηπτικά.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος. Συνεπώς, είναι φρόνιμο:
• Να εντοπίζετε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα στην οποία μεταβαίνετε, μέσω τοπικών επιχειρηματικών επαφών, φίλων ή συγγενών·
• Να εξασφαλίσετε ότι, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, η ταξιδιωτική σας ασφάλιση καλύπτει
την ιατρική διακομιδή σας εκτός της χώρας, ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε τοπικές υπηρεσίες υγείας.
Επιπλέον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις συμβουλές που παρέχουν οι εθνικές αρχές για τα ταξίδια προς τις πληγείσες χώρες.

Συμβουλές για ταξιδιώτες που φεύγουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία

Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Ωστόσο:
Αν εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα (π.χ. εμετός, ανεξήγητη αιμορραγία, σοβαρή κεφαλαλγία) μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την αναχώρησή σας από μια τροπική περιοχή, πρέπει:
• Να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας, καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε ασθένεια όπως η ελονοσία, η οποία απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.
Αν έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου, καθώς και αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με ασθενείς που έχουν αναρρώσει, πρέπει:
• Να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας·
• Να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τη μονάδα ιατρικής περίθαλψης προτού πάτε εκεί, προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό να χρησιμοποιήσει κατάλληλη προστασία κατά την εισαγωγή σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πληγείσες χώρες θα πρέπει να υποβάλλουν τα άτομα που εξέρχονται απ’ αυτές σε ελέγχους για διάγνωση ανεξήγητης ασθένειας που ενδέχεται να οφείλεται σε πιθανή μόλυνση από τον ιό Έμπολα και ότι όσοι έχουν προσβληθεί από Έμπολα ή έχουν έρθει σε επαφή με προσβεβλημένα άτομα δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια, παρά μόνο στο πλαίσιο ενδεδειγμένης ιατρικής διακομιδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου