31 Οκτ 2014

Τιμή ρεκόρ φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς

Τελικά η κρίση είναι εκείνη που δημιουργεί τις ελλείψεις και τα προβλήματα, εκείνη που φέρνει και τις αυξήσεις. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος ανοίγει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Όλες οι εκτιμήσεις δίνουν σημαντική ώθηση στις τιμές για τους παραγωγούς. 


Το εύρος των δυνατοτήτων που έχει φέτος η αγορά, κυμαίνεται από τα 2,60€ μέχρι τα 3,20€ με την τιμή ρεκόρ να “κλειδώνει” σύμφωνα με τους ειδικούς στα 3€ το κιλό.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν η διεθνής κατάσταση και τα επίπεδα παραγωγής στη Μεσόγειο. Η ζήτηση του ελαιολάδου φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν και πολλά αποθέματα από την προηγούμενη σοδειά.

Συν τοις άλλοις, η μειωμένη παραγωγή έχει, επίσης, απώλεια του αγροτικού εισοδήματος αλλά και αρνητική σοβαρή επίπτωση στην οικονομική ζωή του νησιού μας. Κυρίως, διότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος, για πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών.


Παραγωγοί που παραπονούνται καθώς δεν τους έφτανε η βαθιά οικονομική κρίση και οι στρεβλώσεις της αγοράς, φέτος έχουν αντίπαλο για μία ακόμη χρονιά τον καιρό. Οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και οι άμεσα εμπλεκόμενοι όπως οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων και οι τυποποιητές, βρίσκονται σε απόγνωση ήδη από την αρχή της ελαιουργικής περιόδου. Ελάχιστοι οι καρποί στα δέντρα για μία ακόμη χρονιά, ελάχιστα και τα χρήματα στην τσέπη μέχρι σήμερα. Διαβαστε όλο το άρθρο εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου