21 Ιουλ 2014

Ανακύκλωση σκουπιδιών στη Ε.Ε. ουραγός η Ελλάδα

Ουραγοί στην ανακύκλωση των σκουπιδιών αναδεικνυόμαστε οι Έλληνες και αυτό γιατί από τα  28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα βρίσκετε στην 22 θέση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν τώρα δούμε τι γίνεται στη Ζάκυνθο θα είμαστε μάλλον για κλάματα!


Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2013 ανακυκλώθηκε στην Ελλάδα μόλις το 18% των απορριμμάτων, ενώ ακόμα χειρότερη επίδοση έχει η χώρα μας στην κομποστοποίηση.

Ενώ στην Ευρώπη, το 42% των επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων είτε ανακυκλώθηκε είτε κομποστοποιήθηκε, στη χώρα μας το 82% κατέληξε στις χωματερές: μόλις στο 16% η ανακύκλωση, στο 2% η κομποστοποίηση στην Ελλάδα .

Τα υψηλότερα ποσοστά επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην ΕΕ (ανακύκλωση ή κομποστοποίηση) καταγράφονται στη Γερμανία (65%), στην Αυστρία (62%), στο Βέλγιο (57%) και στην Ολλανδία (50%). Όσο αφορά στην αποτέφρωση αποβλήτων, τα μεγαλύτερα ποσοστά, σημειώνονται στη Δανία και τη Σουηδία (52%), στην Ολλανδία (49%), στο Βέλγιο (42%) και στο Λουξεμβούργο (36%).

Πάνω από 500 κιλά σκουπιδιών ανά κάτοικο

Εξάλλου, η Eurostat υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος στην ΕΕ παράγει περίπου 492 κιλά σκουπιδιών το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 503 κιλά σκουπιδιών, ανά κάτοικο.
Το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών παράγουν ετησίως οι Δανοί (668 κιλά ανά κάτοικο), οι Κύπριοι (663 κιλά), οι Λουξεμβούργιοι (662 κιλά) και οι Γερμανοί (611 κιλά).

Σημειώνεται ότι η Eurostat ορίζει ως «αστικά απόβλητα» αυτά που δημιουργούν τα νοικοκυριά, αλλά και όσα παρόμοια απορρίμματα παράγονται από μικρές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς.

Τα στοιχεία της Eurostat δεν περιλαμβάνονται τα απόβλητα που παράγονται από την αγροτική και τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου