21 Σεπ 2012

Νέα δημοσκόπηση για τον «Επενδυτής» από την «Metron Analysis»


Σημαντικές μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό δείχνει η νέα δημοσκόπηση. 
Την ανατροπή του σκηνικού αποτυπώνει δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για την εφημερίδα «Επενδυτής» που δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση (22/9).

Μάλιστα φαίνετε ότι οι δικομματική κυβέρνηση, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αρχίζει να χάνει τα αρχικά της ερείσματα που είχε με βάση τις δημοσκοπήσεις που προηγηθήκαν.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές οι αρνητικές κρίσεις για την πορεία της χώρας επιστρέφουν στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονταν προεκλογικά (68%).

Η πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχει εξανεμίσει τις προσδοκίες και έχει φτάσει στα όρια της την υπομονή των πολιτών που στρέφονται σε σαφώς πιο αντιμνημονιακές απόψεις.

Το 57% τάσσεται υπέρ της άμεσης καταγγελίας του μνημνονίου, ανατρέποντας την «ισοπαλία» (48%- 48%) που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση του Ιουλίου, στο αντίστοιχο ερώτημα «εφαρμογή και βελτίωση ή καταγγελία».

Η άνοδος των αντιμνημονιακών απόψεων συνοδεύεται και από την εκ νέου ενίσχυση των απαισιόδοξων εκτιμήσεων ότι τελικά η χώρα θα χρεοκοπήσει (44%) και οδηγεί την κυβέρνηση σε οριακό σημείο.

Η αποδοχή της καταγράφεται  μόλις στο 34%, πολύ κάτω από το άθροισμα 48% της εκλογικής δύναμης των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαθέτει θετική αποτίμηση για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του (36%), σε ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από την Κυβέρνηση στο σύνολο της και ειδικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ιδιαίτερα υψηλή αξιολόγηση με 80%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταγράφουν μειώσεις στα ποσοστά τους, ενώ η ΔΗΜΑΡ συγκρατεί τις δυνάμεις της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην πρώτη θέση τόσο της πρόθεσης όσο και της εκτίμησης ψήφου.

Η ανησυχητική μεταβολή στην πρόθεση ψήφου, είναι αυτή που αφορά στην Χ.Α., η οποία στην εκτίμηση, αγγίζει σχεδόν το 12% από το 6,9% που κατέγραψε στις εκλογές.

Σύμφωνα και με τα ευρήματα της έρευνας, η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι στενά συνδεδεμένη με την γενικότερη κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης και την απαρέσκεια για την Πολιτική, για το κοινοβούλιο, ή τις έννοιες Δεξιά και Αριστερά που χαρακτηρίζουν ευρύ τμήμα των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα απαντώντας σε ερώτημα για το «ποιο κόμμα πιστεύουν ότι είναι πιο κοντά στον λαό», αναδεικνύουν πρώτο το «Κανένα» (34%), με μεγάλη διαφορά από τα τρία επόμενα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Χρυσή Αυγή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου