1 Νοε 2014

Στυτική δυσλειτουργία στους νέους: Δύο μοντέρνες συνήθειες που εξηγούν το φαινόμενο

Η στυτική δυσλειτουργία χτυπά όλο και συχνότερα τους νέους κάτω των 40 ετών και μάλιστα αρκετοί διστάζουν να αναζητήσουν τη συμβουλή του ειδικού είτε από άρνηση προς τις δυσκολίες επίδοσης είτε λόγω αμηχανίας.


Πέρα από το αυξημένο στρες και τις έγνοιες που συνοδεύουν τη σύγχρονη ζωή, δύο μοντέρνες συνήθειες έχουν συμβάλει σημαντικά στη δραματική εξάπλωση του φαινομένου.

1. Κακή διατροφή
Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι σαφώς χειρότερες σήμερα απ' ότι ήταν πριν 20 χρόνια. Τρώμε περισσότερα έτοιμα γεύματα, το junk food έχει μπει στην καθημερινότητά μας, ενώ καταναλώνουμε σημαντικές ποσότητες αναψυκτικών και παράλληλα έχουμε βγάλει από τη ζωή μας τα φρούτα, τα λαχανικά και το φρέσκο ψάρι. Η ανθυγιεινή διατροφή μας παχαίνει και κατ' επέκταση επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Η καλή στύση προϋποθέτει την άριστη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή διατροφή. Παράλληλα, χημικές ουσίες που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης των αντρών.

2. Καθιστική ζωή
Μεταξύ άλλων, οι δουλειές γραφείου και η λατρεία για την τηλεόραση μας κρατούν σήμερα καθηλωμένους σε καρέκλες και καναπέδες περισσότερο από ποτέ. Η καθιστική ζωή καταπονεί την καρδιά και επιβραδύνει το μεταβολισμό, παράγοντες που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην εκδήλωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Πρέπει αρχικά να καθόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα να γυμναζόμαστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Το πιο παράδοξο προειδοποιητικό σημάδι της στυτικής δυσλειτουργίας

Είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το αυξημένο στρες και τα περιττά κιλά μπορεί να καταστρέψουν τις επιδόσεις των ανδρών στην κρεβατοκάμαρα, ωστόσο ερευνητές από την Τουρκία διαπίστωσαν ότι ένας ακόμη παράγοντας υπεράνω πάσης υποψίας μπορεί να συμβάλλει ή να προειδοποιήσει για την εκδήλωση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μαλάτειας διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα επακόλουθα προβλήματα σεξουαλικής φύσεων πλήττουν ακόμη και τους νεαρούς άνδρες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το 53% των συμμετεχόντων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας – δηλαδή δυσκολίες είτε να επιτύχουν είτε να διατηρήσουν τη στύση τους – είχε εκδηλώσει φλεγμονή στα ούλα, ενώ το 23% των ανδρών που αντιμετώπιζαν αντίστοιχο πρόβλημα δεν εκδήλωνε σημάδια φλεγμονής.
Στη μελέτη συμμετείχαν 80 άνδρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας και 80 υγιή άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 30 έως 40 ετών. Μεταξύ άλλων, εξαιρέθηκαν από τη μελέτη άτομα που έπασχαν από διαβήτη, καρδιοπάθεια ή υπέρταση, καθώς και καπνιστές, ώστε να μην αλλοιωθούν τα αποτελέσματα.

Οι περιοδοντικές παθήσεις τριπλασιάζουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, αναφέρει η σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine.
Η σχέση της στοματικής υγείας και των σεξουαλικών επιδόσεων εξηγείται πιθανότατα από την κατάσταση του αγγειακού συστήματος. Η στύση επιτυγχάνεται όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται το σεξουαλικό ερέθισμα, επιφέροντας τη χαλάρωση των μυών των γεννητικών οργάνων και ενισχύοντας τη ροή του αίματος στους αντίστοιχους ιστούς.

Επειδή η περιοδοντίτιδα συνοδεύεται από μείωση της ελαστικότητας του ενδοθηλιακού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων, είναι πιθανό να συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία. Συνέπεια της περιοδοντίτιδας είναι η δυσλειτουργία του αγγειακού συστήματος στο σύνολό του, βασική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Φαίνεται, λοιπόν, πως εκτός από τη δίαιτα και τη γυμναστική
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου