14 Σεπ 2014

4,5 μέτρα από την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού της Αμφίπολης

Μόλις 4,5 μέτρα από την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού της Αμφίπολης βρίσκονται πλέον οι αρχαιολόγοι και η αγωνία όλων για το ποιος είναι ο «ένοικος» του τάφου έχει φτάσει στο κατακόρυφο.


Πρόκειται για έναν τέταρτο τοίχο που διέκριναν οι αρχαιολόγοι κατά την είσοδό τους στον τρίτο θάλαμο του τάφου ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και ο ταφικός θάλαμος. Άμεσα ξεκίνησαν οι εργασίες αντιστήριξης οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα διαρκέσουν μερικές μέρες.

Μάλιστα λόγω των δύσκολων ειδικών συνθηκών αερισμού δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα τη φορά, ώσπου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος με τις αποχωματώσεις.

Οι ειδικοί μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, από το μικρό άνοιγμα που υπάρχει ψηλά στον διαφραγματικό χώρο. Όπως διαπίστωσαν, ο θάλαμος είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι και αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο, όπως και οι προηγούμενοι δυο.

Επειδή πάντως, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται και αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι από την αποχωμάτωση.

Η μεγάλη αγωνία όλων βέβαια όταν καταφέρουν τελικά οι αρχαιολόγοι να φτάσουν στον ταφικό θάλαμο είναι να διαπιστώσουν εάν αυτός έχει συλληθεί αφού όπως είπε η γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για απόπειρες που όμως είχαν συμβεί κατά τα αρχαία χρόνια.

Τα μυστικά του τρίτου θαλάμου

Στον τρίτο θάλαμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος, υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος.

Όταν, τις επόμενες μέρες, καταφέρουν να αδειάσουν μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, ίσως τότε υπάρξουν τα πρώτα δείγματα για το αν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.

Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα, από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες.

Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυριαία ανοίγματα, ένα από κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες. Καλύπτονταν και τα δύο από
σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους.

Η ύπαρξη περιθυρώματος υποδηλώνει πιθανότατα θύρα, η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.

Εφόσον πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο, και τα κτερίσματα.

Αν όλα είναι στη θέση τους, από τα οστά και τα κτερίσματα θα μάθουμε πολλά για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, και για τη χρονολόγηση του τάφου. Αγγεία και νομίσματα εκείνης της εποχής, μπορούν να δώσουν ακριβέστατες πληροφορίες. Ευρήματα όπως τοιχογραφίες, μπορεί να προκύψουν και από κάποιον τοίχο του δεύτερου ή του τρίτου θαλάμου.

Εμφύλιος αρχαιολόγων για το μυστικό της Αμφίπολης

Κι ενώ οι εργασίες για την αποκάλυψη του τάφου συνεχίζονται πυρετωδώς, μαίνεται την ίδια ώρα ο «εμφύλιος» των αρχαιολόγων όχι για τα ευρήματα όσο για την επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε από την αρχή των εργασιών στον τύμβο Καστά, η επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών κ. Κατερίνα Περιστέρη.

Με επιστολή τους το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για «κυβερνητικές πιέσεις...και για τακτική που δεν προστατεύει το έργο τους» κατηγορώντας ουσιαστικά την κ. Περιστέρη για ανασκαφές reality.


Η κ. Περιστέρη από την πλευρά της υπερασπίστηκε το έργο και την τακτική της λέγοντας ότι «η επικοινωνιακή πολιτική που επιλέχθηκε έχει να κάνει με τα σύγχρονα δεδομένα της εποχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου