27 Αυγ 2014

Ναός της Παναγίας της Βλαχέραινας στη Κέρκυρα

Ναός της Παναγίας της Βλαχέραινας
Φωτό Βασίλης Μεταλληνός
Ο ναός της Παναγίας της Βλαχέραινας ή των Βλαχερνών όπως μας πληροφορεί η «Ένωσης Επτανήσιων Ελλάδας», χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. 


Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, το οποίο απέχει από τη στεριά 100μ. περίπου και ενώνεται με την παραλία του Κανονιού, μέσω της πεζογέφυρα που δένουν τα καϊκια και οι βάρκες.

Είναι ένα μικρό κτίσμα, με λευκό χρώμα και κεραμοσκεπή και υψηλό καμπαναριό. 
Έχει ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες.
Από την Παναγιά των Βλαχερνών ξεκινούν τα καΐκια που πηγαίνουν στο θρυλικό Ποντικονήσι. 
Είναι ένα μικρό κατάφυτο νησάκι, όπου στο λιλιπούτειο μέγεθός του οφείλει και το όνομά του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησάκι αυτό είναι ο βράχος που έριξε η καταιγίδα το πλοίο του Οδυσσέα με αποτέλεσμα να ναυαγήσει στο νησί των Φαιάκων. 
Μια άλλη εκδοχή του μύθου όμως, αναφέρει ότι το Ποντικονήσι είναι το πλοίο του ομηρικού ήρωα που ο Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε σε βραχονησίδα.

Χαρακτηριστικό του είναι η πυκνή βλάστηση, ενώ πάνω στο νησί είναι κτισμένος ο ιερός ναός του Παντοκράτορα, βυζαντινού ρυθμού, που χρονολογείται από τα τέλη του 13ου αιώνα.

Γεωλογικά η νησίδα των Βλαχερνών και του Ποντικονησίου αλλά και η περιοχή του Περάματων και της χερσονήσου της Παλαιόπολης είναι μέσα σε σχηματισμούς Ψαμμιτών
και Μάργων όπου εναλλάσσονται ενω παρεμβάλλονται συχνά Κροκάλες, στην κορυφή υπάρχουν Εβαπορίτες ενω υπάρχει και μακροκρυσταλλική γύψος, η ηλικία της πετρωμάτων είναι Τορτόνιο-Μεσσήνιο, Ανώτερη Μειόκαινος, με εξαίρεση φυσικά την περιοχή της λιμνοθάλασσας όπου είναι νεότερες εναποθέσεις.

Πηγή: Ένωσης Επτανήσιων Ελλάδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου