12 Αυγ 2013

Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια καταστράφηκε το νησί μας από σεισμό.

Πριν από 60 χρονια σαν σήμερα έπληξε το νησί μας, μια καταστροφή που κάνεις δεν μπορούσε να φανταστεί, η γη εσείσθη για πολλοστή φορά όπως έκανε τις τελευταίες μέρες, αλλά δυστυχώς αυτή η τελευταία δόνηση του εγκέλαδου ήταν αυτή του έδωσε τη χαριστική βολή στο τραυματισμένο νησί μας.

Τα απομεινάρια της καταστροφής του σεισμού ήρθε να αποτελειώσει η πυρκαγιά που ξέσπασε αμέσως μετά από ανάμενες κουζίνες που μαγείρευαν οι νοικοκυρές μιας και ήταν 12 το μεσημέρι.



Η Ελλάδα εκείνη την εποχή έβγαινε ολόκληρη από μια δύσκολη εποχή ( πόλεμος - κατοχή - εμφύλιος) και ήταν στις πρώτες προσπάθειες ανασυγκρότησης.
Ο πρώτος σεισμός έγινε με επίκεντρο την Ιθάκη στις 9 Αυγούστου, ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί για τρείς μέρες που ενεργοποιούν σεισμικά όλοι τη δυτική Ελλάδα και τότε έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός (πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ) στις 12 Αυγούστου με επίκεντρο τη Κεφαλονιά.

Ο τύπος της εποχής έγραφε:
Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι.

Ζάκυνθος και Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή. Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν τα Ιόνια νησία το 1953, κράτησαν σχεδόν 2 μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι μικρότεροι μετασεισμοί κράτησαν πάνω από 6 μήνες). Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ολοκληρωτικά η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.
Τη καταστροφή στη Ζάκυνθο συμπλήρωσε μια μεγάλη πυρκαγιά.


Οι σεισμοί αυτοί είναι οι καταστρεπτικότεροι που έχουν γίνει στην Ελλάδα με πάνω από 470 νεκρούς και αγνοούμενους και 2500 τραυματίες. Αυτή τη δίμηνη σεισμική ακολουθία συμπλήρωσαν δύο σεισμοί τον Οκτώβριο στο Ληξούρι και τον Νοέμβριο στην Ιθάκη, αλλά δεν είχε μείνει τίποτε άλλο όρθιο για να το καταστρέψουν.

2 σχόλια:

  1. Προτεινω να καθιερωθει το πενθιμο χτυπημα στις καμπανες .Ολων των εκκλησιων του νησιου μας και ενος λεπτου σιγης....Προς τιμη των θυματων του εγκελαδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παλιά μνημεία της Ζακύνθου χαθήκαν για πάντα, πρέπει όμως η πολιτεία και οι πολίτες να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους χρηματοδότησης για να αναστυλώσουν κάποια εναπομείναντα που παρά τον χρόνο συνεχίζουν να στέκουν όπως η Σαρακίνα το εξοχικό των Καρρέρ και άλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου