31 Ιουλ 2014

Πόσα ξέρουμε σαν Ζακυνθινοί για τη χελώνα Caretta caretta

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
Θα τη συναντήσουμε να κολυμπάει σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, αλλά η ιδιαίτερη σημασία στη χώρας μας, εντοπίζετε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Ζάκυνθο.


Οι χελώνες κατά μέσο όρο έχουν μήκος 90 cm όταν αναπτυχθούν πλήρως, αν και έχουν ανακαλυφθεί μεγαλύτερα δείγματα έως 280 cm.
Η ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 kg, με τα μεγαλύτερα δείγματα να ζυγίζουν περισσότερο από 450 kg.
Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το κέλυφος είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ.
Δεν είναι ορατές εξωτερικές διαφορές ως προς το φύλο μέχρις ότου η χελώνα ενηλικιωθεί.
Η πιο προφανής διαφορά είναι ότι τα ενήλικα αρσενικά έχουν πιο χοντρές ουρές και μικρότερο πλάστρο από τα θηλυκά.

Οι θαλάσσιες χελώνες προσαρμόζονται στη ζωή του ωκεανού, με τα βελτιωμένα κελύφοι και τα ισχυρά πτερύγια μπορούν να κολυμπήσουν εύκολα.
Οι χελώνες τρώνε οστρακόδερμα, μαλάκια, μέδουσες και τσούχτρες. Δεν έχουν δόντια αλλά έχουν ισχυρά σαγόνια και μπορούν να συντρίψουν τα τρόφιμά τους.

Οι χελώνες Caretta Caretta κάνουν τα μακρύτερα ταξίδια μετανάστευσης από οποιεσδήποτε άλλες χελώνες της θάλασσας.
Μπορούν να γεννήσουν μέχρι διακόσια αυγά και μπορούν να επαναλάβουν αυτήν την διαδικασία 15 ημέρες αργότερα - μέχρι τρεις ή τέσσερις φορές σε μια εποχή (Ιούνιο - Αύγουστο).

Τα αυγά πρέπει να καλυφθούν στην άμμο για περίπου δύο μήνες πριν να είναι έτοιμα να εκκολαφθούν.
Οι χελώνες μόλις εκκολαφθούν σκάβουν την έξοδό τους από την άμμο, ξεκινώντας από τις χελώνες επάνω στη φωλιά που τις ωθούν αυτές που βρίσκονται χαμηλότερα - όλες συναγωνίζονται έπειτα στη θάλασσα.
Οι χελώνες εκκολάπτονται κανονικά στη νύχτα και είναι κρίσιμο η πορεία τους στη θάλασσα να είναι ελεύθερη από εμπόδια στην παραλία δεδομένου ότι οι χελώνες αποπροσανατολίζονται.

Η επιβίωση των χελωνών εξαρτάται από τις συγκεκριμένες παραλίες όπου τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους. Οι περισσότερες από τις παραλίες σε όλο τον κόσμο έχουν καταστραφεί ή έχουν εμπορευματοποιηθεί με συνέπεια οι χελώνες να μην επιστρέφουν σε αυτές.

Οι παραλίες στη Ζάκυνθο, συγκεκριμένα στον κόλπο Λαγανά είναι παρά πολύ σημαντικές στον αγώνα τις διάσωσης της χελώνας - δεδομένου ότι αυτές οι παραλίες έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φωλιών χελωνών από οπουδήποτε αλλού στη Μεσογείο - με σχεδόν 1.500 φωλιές σε μόνο 5χμ. παραλίας. 900 χελώνες έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους στις παραλίες της Ζακύνθου.

Μια από τις πιο σημαντικές παράλιες ωοτοκίας της
Caretta caretta στη Μεσόγειο, είναι τα Σεκάνια.
Μια από τις πιο σημαντικές παράλιες ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο, είναι τα Σεκάνια.
Η παραλία των Σεκανίων, μήκους μόλις 550 μέτρων, είναι η σπουδαιότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρονιά 500 - 1000 φωλιές, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου της Ζακύνθου, και μια από τις ψηλότερες πυκνότητες φωλιών στον κόσμο για το είδος.

Με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από συνεισφορές ιδιωτών, το WWF αγόρασε το 90% της έκτασης γύρω από τα Σεκάνια.


Σκοπός της αγοράς ήταν τόσο η αποτροπή της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής όσο και η κατά το δυνατόν καλύτερη διαχείρισή της ώστε να προστατευθεί η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τη θαλάσσια χελώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου