26 Ιουλ 2014

Το μέλι. – πηγή ευεξίας για τον άνθρωπο!

Σύμφωνα και με την Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 2001/11Ο/ΕΚ του Συμβουλίου), μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων όπου απομυζούν φυτά ευρισκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών.


Οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν.
 
Πρόκειται λοιπόν για ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: νερό, φυσικά σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες.

Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας και έχει αντιμικροβιακή δράση.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως το μέλι κατείχε ξεχωριστή θέση στην καθημερινή διατροφή των αρχαίων Ελλήνων.
Το μέλι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των γευμάτων τους καθώς θεωρούσαν πως έχει ευεργετικές ιδιότητες..
Το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο ως υλικό παρασκευής της τροφής τους, αλλά και ως αντισηπτικό-φαρμακευτικό μέσο και μέσο συντήρησης για αποθήκευση των τροφίμων τους κ.α. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η σωρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταριχεύτηκε με αυτόν τον τρόπο.
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Αποτελεί λοιπόν για τον άνθρωπο μία από τις πιο πολύτιμες, υγιεινές και θρεπτικές τροφές .
Δίνει ενέργεια στους μυς , διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνει την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων και περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία και τη δυσκοιλιότητα.
Με τη μορφή καταπλάσματος έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη.

Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης – γλυκόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχονται, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης , να συνέλθουν πιο γρήγορα..
Η κατανάλωση κατά μέσο όρο 100 γραμμαρίων μελιού καθημερινά έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να του δίνει πολλές θερμίδες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθένας από εμάς μπορεί να καταναλώσει μέλι.
Εξαίρεση στην κατανάλωση μελιού αποτελούν τα βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η εντερική τους χλωρίδα. Πέραν της ηλικίας του ενός έτους , η διατροφική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη και δεδομένη.

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο δεν λήγει ποτέ. Δεν περιέχει πρόσθετα από τον ανθρώπινο παράγοντα συντηρητικά, εκ φύσεως διατηρείται αναλλοίωτο με το πέρασμα των χρόνων. Νομοθετικά όμως , όπως ορίζει ο ΕΦΕΤ , ο χρόνος ζωής του μελιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 χρόνια.

Η κρυστάλλωση γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα είναι ένα φαινόμενο το οποίο πραγματοποιείται εντονότερα κατά τους χειμερινούς μήνες όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Είναι μία φυσική διεργασία του θερμικά και μηχανικά ακατέργαστου μελιού και δεν σημαίνει πως το μέλι είναι χαλασμένο ή νοθευμένο.


Οι γυρεόκοκκοι και τα σάκχαρα που περιέχονται στο μέλι, όταν αυτό εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (επιθυμητές συνθήκες αποθήκευσης 15-25 οC), έχουν την τάση να συμπλοκοποιούνται και να κατακρημνίζονται δημιουργώντας το κρυστάλλωμα που εμείς παρατηρούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου