20 Ιουλ 2014

Τεράστια τα οφέλη της σταφίδας στον ανθρώπινο οργανισμό

Η κορινθιακή σταφίδα περιέχει πολλαπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών κι άλλων ιχνοστοιχείων και βιταμινών σε σχέση με τα μπλούμπερι (μύρτιλλα) και άλλα από τα λεγόμενα "σούπερφουντς" (υπερτροφές).


Και δεν το λέμε εμείς, αλλά το United States Department of Agriculture (το Υπηρεσιακό Τμήμα των ΗΠΑ για τη Γεωργία)». Αυτό γράφει φίλος που ασχολείται συστηματικά με τη σταφίδα και σε ομάδα που έχει δημιουργήσει στο Facebook και για την τεκμηρίωση παραθέτει συνδέσμους με τις αναλύσεις που έχει κάνει η εν λόγω υπηρεσία, έτσι ώστε ο καθένας να κάνει τις συγκρίσεις του.

Παράλληλα σε εκδήλωση την οποία οργάνωσε η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ) στην Πάτρα, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας την οποία πραγματοποίησαν για λογαριασμό της καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και της Ιατρικής Σχολής Αθήνας.


Σύμφωνα με αυτά, η κατανάλωση σταφίδας προκαλεί σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση. Δημιουργεί «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μειώνει την «κακή» χοληστερίνη. Έχει θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών. Και δεν προκαλείται καμία αρνητική επίδραση σε διαβητικούς από την κατανάλωσή της.

Το ελληνικό "σούπερφουντ" επομένως είναι εδώ και περιμένει την αξιοποίησή του.
Η προσπάθεια της ΣΚΟΣ είναι αξιόλογη, αλλά δεν φθάνει από μόνη της για να πάει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες.
Θα χρειαστεί η συμβολή όλων έτσι ώστε να μπει η κορινθιακή σταφίδα στην καθημερινή μας ζωή.

Από την Πολιτεία, που οφείλει να στηρίξει το μοναδικό και ιστορικό αυτό προϊόν που "έχτισε" τη νεότερη Ελλάδα με τις εξαγωγές και τα φορολογικά έσοδα, μέχρι τους τοπικούς επαγγελματίες που μπορούν να βάλουν την κορινθιακή σταφίδα στα προϊόντα που προσφέρουν ως πρωινό, στο φαγητό αξιοποιώντας την πλούσια τοπική γαστρονομία και σε μια σειρά ακόμη χρήσεις.
Και με μια παρατήρηση για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου:

Προστατέψτε το πολύτιμο αυτό προϊόν από τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου