19 Ιουλ 2014

Το Ενετικό Φρούριο Ζακύνθου, το «κάστρο» ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός του τόπου μας.

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν θησαυροί που παραμένουν στη γωνία, τους οποίους προσπερνά ο επισκέπτης χωρίς να τους αντιλαμβάνεται, διότι η πορεία της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας ξεκίνησε στρεβλά, δε λέω καλό το ναυάγιο αλλά ας δούμε και τα σημαντικά μας μνημεία.


Επιβάλετε να γίνει αλλαγή των θεματικών ενδιαφερόντων τουριστών για να
προσελκύσουμε ανθρώπους  υψηλότερης εισοδηματικής τάξης στο νησί, με αντίστοιχες
υποδομές που θα καλύπτουν τις καταναλωτικές αναζητήσεις των τουριστών αυτών που όλοι μας θα θέλαμε να μας επισκέπτονται.


Ένα από τα μνημεία που θα έπρεπε να είχαμε καλυτέρα προβάλει και αναδείξει είναι το Ενετικό Φρούριο Ζακύνθου, το «κάστρο», ας δούμε λίγο την ιστορία του.

Το Ενετικό Φρούριο Ζακύνθου βρίσκεται στη θέση που σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες υπήρχαν τα τείχη της Αρχαίας Ακρόπολης (Ψωφίδας). Οι επαναλαμβανόμενοι μεγάλοι σεισμοί που έπλητταν το νησί κατέστρεφαν και τα οχυρωματικά έργα με αποτέλεσμα να ανακατσκευάζονται συχνά.

Η κατασκευή των τειχών και των οχυρώσεων του Φρουρίου, που έχουν διασωθεί, ολοκληρώθηκε το 1646,
όταν proveditor general da mar ήταν ο Io Bapt. Grimani, από Ενετούς μηχανικούς με ντόπιους μαστόρους, με μεγάλη επιμέλεια και ανθεκτικά υλικά. Τότε κατασκευάστηκε και ο κύριος λιθόστρωτος δρόμος, που έφτανε μέχρι τον αιγιαλό, η περίφημη Strada Giustiniana, η Σαρτζάδα, όπως καθιερώθηκε τα νεώτερα χρόνια. Σημαντική επέμβαση για τη συντήρηση κι επισκευή των τειχών, αλλά και των κτιρίων του Φρουρίου, με παράλληλη φροντίδα για το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, έγινε από τους ΄Αγγλούς το 1812, όταν ήταν
κυρίαρχοι στο νησί.


Τα ορατά μνημεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή έως και την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

α. Σωτήρας ή Παντοκράτορας ή "Domo" ή San Salvatore ( Βυζαντινός ναός 12ου αιώνα)

β. Αγ. Φραγκίσκος , τρίκλιτη βασιλική 14ου αιώνα.

γ. Αγ. Βαρβάρα, μονόκλιτη βασιλική.

δ. Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος,τέλη 15ου αιώνα.

ε. Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Λαουρένταινας

στ. Αγ. Ιωάννης Θεολόγος, 15ος αιώνας.

ζ. Ενετικές φυλακές

η. Ενετική πυριτιδαποθήκη

θ. Γήπεδο άγγλων αξιωματικών

ι. Αγγλικός στρατώνας


ια. Διοικητήριο - στρατώνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου