12 Σεπ 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΠΑΠΑΝΗ


Η Ακαδημία ξεκίνησε ως ένα όραμα, που ζήλεψε την πραγματικότητα και αποφάσισε να υλοποιηθεί.

Δεν είναι μόνο η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλο τον πληθυσμό. Αυτό είναι η αφορμή και το πρόσχημα.
 

Ο αρχικός προβληματισμός ξεκίνησε από τη διαπίστωση πως η γνώση, αν δε συνοδεύεται από την αρετή, την κοινωνική εμπιστοσύνη, την ενεργοποίηση, την αγάπη, μετατρέπεται σε όπλο ανεξέλεγκτο, που στρέφεται εναντίον της κοινωνίας και τελικά κατά αυτού, που τη φέρει..

Η αυτογνωσία σπάνια είναι θεραπευτική, αν δε συνεπικουρείται από την πίστη, την ενόραση, την αλληλεγγύη. Η αμιγής ψυχοθεραπεία μετατρέπει το άτομο σε ναρκισσιστικό και ατελέσφορο αδιέξοδο, αν δε συνδυαστεί με το δόσιμο, το μοίρασμα, τη μέθεξη σε κοινές προοπτικές. Ονειρεύτηκα τη μέρα που η ιστορία δεν θα καταγράφει τις καπηλείες των ισχυρών, αλλά τα βιώματα των καθημερινών ανθρώπων.

Για αυτό αγάπησα το διαδίκτυο, που θα απολιθώσει το ψηφιακό αποτύπωμα του καθενός. Φαντάστηκα τη μέρα που στο Πανεπιστήμιο θα διδάσκεται ο μόχθος των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, από ανθρώπους, που έχουν ζήσει το θαύμα της επιβίωσης και όχι από καθηγητές εγκλωβισμένους σε ασήμαντες μικροεξουσίες και εμπάθειες.

Και σαν αποκάλυψη κατάλαβα πως η γνώση εξημερώνεται μόνο από την ταπεινοφροσύνη. Και τότε γεννήθηκε η ιδέα της Ακαδημίας, στα χνάρια της αρχαίας εκκλησίας του δήμου και μιας οικουμενικότητας, που ξεπουλήσαμε στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.

Τέκνο της κρίσης είναι η Ακαδημία, της εσωτερικής και καθάριας, αποτέλεσμα αυτού του συμβολικού οίστρου, που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις.

Βοηθήσετε μας να πάμε παντού, και εμείς θα επιχειρήσουμε από κοινού να μιλήσουμε για μία νέα εναλλακτική: την αναβίωση του πολίτη

Στράτος Παπάνης, Θεσσαλονίκη

Ανοιχτά λαϊκά Πανεπιστήμια ιδρύει η Ακαδημία των Πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Η Ακαδημία των Πολιτών είναι ένα Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο με ISO 9001, το οποίο αποτελεί διέξοδο για εκατοντάδες ανήσυχους πολίτες, που περιμένουν με δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο χαμηλό κόστος συμμετοχής (80 ευρώ ετησίως για 23 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις), στη συμμετοχή τοπικών φορέων και στην επιλογή των θεματικών αντικειμένων από τους ίδιους τους σπουδαστές, οι οποίοι αξιολογούν την προσπάθεια και επιλέγουν την ύλη, που θέλουν να διδαχτούν.

Ο /η κάθε ενδιαφερόμενος- η μπορεί  να κάνει online αίτηση (για όποιο από τα προγράμματα της Ακαδημίας επιθυμεί) και στην εξής  ηλεκτρονική διεύθυνση:   http://civilacademy.ucoz.org/index/online_aithsh/0-78  Αναλυτικές πληροφορίες για  την εγγραφή ενδιαφερομένων σπουδαστών – σπουδαστριών ανά περιοχή μπορείτε να αλιεύσετε από την ιστοσελίδα http://civilacademy.ucoz.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου