12 Σεπ 2012

Τι γίνεται με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.


Σε μία χώρα - όπως η Ελλάδα - όπου ο "ενεργός" πληθυσμός της μόλις και μετά βίας ξεπερνάει τα 4 εκατ., τα πάντα θα έπρεπε να δουλεύουν "ρολόι", ιδίως στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης.


Παρά ταύτα, και σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου ο "ενεργός" πληθυσμός ξεπερνάει κατά πολύ τα 50 - 70 εκατ., στα Ελληνικά "δικαστικά" συρτάρια παραμένουν χιλιάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Οι περισσότερες εξ αυτών σχετίζονται με καταδίκες για σωρεία αδικημάτων.
Σκηνικό καθολικής ατιμωρησίας δημιουργεί η μη εκτέλεση όσων καταδικαστικών αποφάσεων έχουν ήδη εκδοθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, χιλιάδες είναι πλέον οι δικαστικές αποφάσεις σε όλα τα δικαστήρια, ακόμα και του ΣτΕ, που δεν εκτελούνται για χρόνια, αν και έχουν καταστεί αμετάκλητες.

Μόνο στα ποινικά δικαστήρια αγγίζουν πια τις 320.000, σε όλη τη χώρα, και σχετίζονται με καταδίκες για σωρεία αδικημάτων.
Από το σύνολο των ανεκτέλεστων αποφάσεων, περίπου 38.000 αφορούν σε αλλοδαπούς, ενώ για 53.000 καταδικασθέντες δεν έχει εντοπιστεί καν η εθνικότητά τους.

Το κόστος για το δημόσιο από τις ανεκτέλεστες αποφάσεις υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Τεράστιο είναι το κόστος από τις ανεκτέλεστες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς αναφέρονται σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καταστροφή φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, καταδίκες του δημοσίου σε αποζημίωση των πολιτών αλλά και αποφάσεις για την αποκατάσταση αδικιών από τη δημόσια διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου