18 Σεπ 2012

Υπό κατάρρευση η Ελληνική ακτοπλοΐα


Παρέμβαση έκανε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θεωρεί την ακτοπλοΐα πυλώνα για την τουριστική - κοινωνική - οικονομική ανάπτυξη της χώρας και καλεί την κυβέρνηση να επιληφθεί επιλύνοντας τα θέματά της άμεσα διότι, όπως λέει, η κατάσταση τείνει να χαρακτηριστεί πολύ σύντομα μη αναστρέψιμη. 


Το ίδιο μήκος κύματος κινείται στην ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) που επισημαίνει ότι η ακτοπλοΐα είναι εθνική υπόθεση και -αν καταστραφεί- δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Επίσης σήμα κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας, εξέπεμψαν χθες οι ενώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ και HATTA, τονίζοντας ότι η κατάρρευση ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων μέσα στο 2012 είναι πλέον πολύ πιθανή, θα έχει τραγικές συνέπειες για την τουριστική βιομηχανία της χώρας και κατ' επέκταση για την εθνική οικονομία.

Το υπουργείο Ναυτιλίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε συνάντηση που θα έχει ο κ. Μουσουρούλης με τη νέα διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ορισμένες δράσεις που θα αναλάβει, προκειμένου να βοηθηθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να παραμείνουν «ζωντανές» μετά το δύσκολο χειμώνα που τις περιμένει.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση του ΦΠΑ, πιθανά θα υπάρξει επίσης μία φόρμουλα μείωσης των τιμών στα ναυτιλιακά καύσιμα όπως συνέβη στους πλόες της Αδριατικής, οι οποίοι θεωρούνται πλέον αμιγώς διεθνείς, ενώ ίσως ανακοινωθούν και ορισμένες άλλες πρωτοβουλίες που θα μειώνουν το κόστος εκμετάλλευσης των πλοίων.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από ό,τι προτίθεται να πράξει το ΥΝΑ, έχουν καταρτίσει τα δικά τους πλάνα σύμφωνα με τα οποία φέτος θα κρατήσουν περισσότερα πλοία τους εκτός δρομολογίων, αποσύρουν όλα τα ταχύπλοα, μειώνουν περαιτέρω τις ταχύτητες των πλοίων τους και περικόπτουν δρομολόγια σε μέρες με μειωμένη κίνηση.

Παράλληλα εξετάζουν και την ελάχιστη δυνατότητα να ναυλώσουν πλοία τους στο εξωτερικό ή να τα ναυλώσουν σε τρίτους.
Ο ΣΕΤΕ, στη χθεσινή του ανακοίνωση, αναφέρει ότι η καθυστέρηση της αναμόρφωσης κα του εξορθολογισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού, ενώ οργανωμένες μειοψηφίες επιμένουν να διατηρούν τα κεκτημένα τους αδιαφορώντας και το οικονομικό - κοινωνικό κόστος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου