11 Νοε 2014

Αμφίπολη: Το μυστήριο με την σκάλα στο υπόγειο του τάφου

Αμφίπολη: Το μυστήριο με την σκάλα στο υπόγειο του τάφου και οι αυριανές σημαντικές ανακοινώσεις στον τάφο της Αμφίπολης έρχονται να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον που έχει ατονήσει τις τελευταίες ημέρες καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προβεί σε νέες ανακοινώσεις.


Νέα σενάρια για τον τάφο της Αμφίπολης έρχονται να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον που έχει ατονήσει τις τελευταίες ημέρες καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προβεί σε νέες ανακοινώσεις.

Την Τετάρτη θα δοθούν καινούργια στοιχεία από τις ανασκαφές, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ιστολόγιο xronometro.gr, βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο σκάλα που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο. Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο τότε μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα στην ανασκαφή καθώς πλέον οι αρχαιολόγοι θα σκάβουν για να βρουν κι άλλους χώρους του τάφου. Την ίδια στιγμή αναμένονται με αγωνία τα «σκαναρίσματα» του λόφου Καστά που θα δείξουν αν υπάρχουν κι άλλοι χώροι στους οποίους δεν έχουν φτάσει οι επιστήμονες.

Οπως αναφέρει το ιστολόγιο «η σκάλα που σε λίγο θα αποκαλυφθεί ότι υπάρχει μέσα στο τεχνητό όρυγμα πιθανότατα να οδηγεί σε αυτό το υπόγειο οικοδομικό συγκρότημα. Επιπλέον, η ύπαρξη του ορύγματος με τη σκάλα, η λιτή επίστρωση του τρίτου θαλάμου με τους ασβεστωμένους πωρόλιθους και ο λιτός διάκοσμος με την ορθωμαρμάρωση στου τοίχους του τρίτου θαλάμου, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν είναι νεκρικός θάλαμος – οπότε άδικα περιμέναμε να βρούμε νεκρική κλίνη -, αλλά ένας ενδιάμεσος χώρος και το ταφικό μνημείο συνεχίζεται προς τα κάτω αλλάζοντας επίπεδο».
Επίσης, αναφέρεται στην σεισμική τομογραφία της ομάδας του καθηγητή κ. Λάζαρου Πολυμενάκου, και στις κατοπινές του δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα λίθινων κατασκευών και διαδρόμων κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου, όπου βρέθηκε το ταφικό μνημείο, καθώς επίσης και μια πύλη στην βορειοδυτική πλευρά του Τύμβου.Μιλώντας το περασμένο Σαββάτο στην πρωινή εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» ο Κ. Τασούλας δεν απέκλεισε ο αρχαίος τάφος της Αμφίπολης να συνεχίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο.
«Πάμε προς τα κάτω, βρέθηκε αυτό το τεχνητό όρυγμα μέσα από το οποίο βγαίνει αυτή η αμμώδης επίχωση, κοσκινίζεται, ψάχνεται και βγαίνει με ρυθμούς αρχαιολογικούς», είπε αρχικά ο κ. Τασούλας και σε ερώτηση για το εάν μπορεί αυτός να είναι ένας επόμενος θάλαμος, ο υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Ποιος είχε προβλέψει από όλους όσους ασχολούνται και τους αρχαιολόγους και τους τηλεαρχαιολόγους και τους πάντες ποιος είχε προβλέψει το μωσαϊκό, ποιος είχε προβλέψει τις Καρυάτιδες; Άρα όλα αυτά είναι μια άσκηση θαυμασμού και μια άσκηση υπομονής», πρόσθεσε.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου