6 Νοε 2014

Ερωτήσεις χωρίς ταμπού για το σεξ (και οι απαντήσεις τους)

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το σεξ, αλλά ντρέπεστε να ρωτήσετε!
Μπορούν οι συσπάσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού να οδηγήσουν το τελευταίο τρίμηνο σε πρόωρο τοκετό;
Οι συσπάσεις του οργασμού δεν επηρεάζουν την έναρξη του τοκετού. Όμως καλό θα ήταν, προς το τέλος της εγκυμοσύνης, να αποφεύγεται η εκσπερμάτιση μέσα στον κόλπο, γιατί το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνη, μια ουσία που συμβάλλει στην έναρξη των ωδίνων του τοκετού.


Μπορεί το έμβρυο να τραυματιστεί κατά την ερωτική πράξη;
Όχι, αφού είναι καλά προστατευμένο στον αμνιακό σάκο. Αν ωστόσο η εγκυμοσύνη παρουσιάζει επιπλοκές, τότε θα κινηθείτε βάσει αυτών που θα σας πει ο γυναικολόγος σας.

Το στοματικό σεξ από τον άντρα προς τη γυναίκα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό;
Είναι μάλλον απίθανο και ενδέχεται να συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι συσπάσεις του οργασμού είναι πάρα πολύ έντονες.

Δεν νιώθω καμιά σεξουαλική επιθυμία. Είναι φυσιολογικό;
Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν και αρνητικά την ερωτική επιθυμία της γυναίκας. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Η ερωτική επιθυμία σε κάθε περίοδο της ζωής μιας γυναίκας είναι καθαρά προσωπικό της θέμα. Άλλωστε, για την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας δεν ευθύνονται πάντα οι ορμόνες, αλλά και ο φόβος που μπορεί να νιώθει η γυναίκα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο σύντροφός της την ίδια και το σεξ, τα ταμπού που ενδεχομένως έχει ή και το εάν ο γυναικολόγος της είναι «αυστηρός» ή όχι.        

Το μασάζ σαν προκαταρκτικό επιτρέπεται όταν η γυναίκα είναι έγκυος;
Εξαρτάται από το είδος του μασάζ, τα σημεία στα οποία εφαρμόζεται και το εάν χρησιμοποιούνται κάποιες ουσίες που αντενδείκνυνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε τις μαλάξεις στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους, αλλά και τα λάδια για μασάζ που περιέχουν αιθέρια έλαια (μπορείτε, αντί για κάποιο από αυτά, να χρησιμοποιήσετε μια αρωματική κρέμα σώματος). Αντίθετα, το μασάζ στα πόδια, τα χέρια, τους ώμους και τον αυχένα όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά και θα προσφέρουν στην έγκυο ένα αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης.

Η ερωτική επαφή είναι πιο επώδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμβαίνει σε κάθε γυναίκα και κάθε φορά, πολλές έγκυοι διαπιστώνουν ότι το σεξ τις κάνει συχνά να νιώθουν λίγο άβολα. Η αιτία είναι ότι ο τράχηλος, η μήτρα, αλλά και το στήθος είναι πιο ευαίσθητα αυτή την περίοδο. Επιπλέον, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επηρεάζουν τη λίπανση του κόλπου και μερικές φορές παρατηρούνται περισσότερα υγρά - που, όμως, για κάποιες εγκύους είναι αντιαισθητικά.

Μπορεί το έμβρυο να αντιληφθεί τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης;
Το έμβρυο δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει, όμως είναι πιθανό να αισθανθεί τον κραδασμό που προκαλείται από την πρόσκρουση του πέους στη μήτρα.

Εάν προκληθεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επαφής, το σεξ θα πρέπει να αποφεύγεται;
Εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε την αιμορραγία. Η παρουσία μερικών σταγόνων αίματος μπορεί να οφείλεται απλά και μόνο στο γεγονός ότι ο τράχηλος αιματώνεται περισσότερο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η πίεση κατά τη διείσδυση προκάλεσε ρήξη κάποιου μικροαγγείου. Ωστόσο, όταν στην εγκυμοσύνη υπάρχει για οποιονδήποτε λόγο εμφάνιση αίματος, ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει για τη σοβαρότητα της κατάστασης και να σας δώσει περαιτέρω συμβουλές είναι ο γυναικολόγος σας.

Ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση της γυναίκας;
Η απάντηση είναι και «ναι» και «όχι». Σε ερευνητικό επίπεδο, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η λίμπιντο στις γυναίκες που θηλάζουν αυξάνεται και άλλες που υποστηρίζουν ότι μειώνεται. Στην πραγματικότητα, δεν είναι αποκλειστικά ο θηλασμός, αλλά γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν στη ζωή μιας νέας μαμάς αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού της που επηρεάζουν και την ερωτική διάθεση - είτε θηλάζει είτε όχι. Η κούραση, το άγχος, η έλλειψη ύπνου είναι προφανές ότι μπορεί να κάνουν οποιονδήποτε άνθρωπο να βάλει το σεξ πιο πίσω στη λίστα με τις προτεραιότητές του. Ωστόσο, κάτι για το οποίο μπορεί να ευθύνεται η γαλακτοφορία είναι η ελλιπής λίπανση του κόλπου.
Τα ζευγάρια που επιλέγουν να απέχουν από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο δύσκολο να αποκαταστήσουν τις ερωτικές επαφές μετά τη γέννα;
Όταν η «απόσταση» ανάμεσα σε ένα ζευγάρι διαρκέσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι γεγονός ότι θα χρειαστεί προσπάθεια για να αποκατασταθούν οι σεξουαλικές σχέσεις μετά τον τοκετό. Άλλωστε, οι καινούργιες ευθύνες που φέρνει μαζί του το μωρό σε συνδυασμό με την κούραση και την αϋπνία, που πρωταγωνιστούν στο πρώτο διάστημα μετά τη γέννησή του, επιδεινώνουν συχνά την κατάσταση και αποτελούν αφορμές για καβγάδες. Γι' αυτό είναι προτιμότερο να διατηρήσει το ζευγάρι την τρυφερότητα (ακόμα και χωρίς σεξ) και το χιούμορ του, ώστε να αντιμετωπίσει από κοινού τις δυσκολίες της επόμενης φάσης της ζωής του.

Με τη συνεργασία του Ιωάννη Καλογήρου (γυναικολόγος - μαιευτήρας).
imommy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου