18 Σεπ 2014

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε το αυτονόητο: «Αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι»!

Κι αυτό το είπε στην συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκεσε πάνω από 40 λεπτά. Ο Πάπας επίσης αναφέρθηκε σε «κρίση αξιών» και τόνισε ότι «Οι αγορές έχουν επιβληθεί και οι άνθρωποι βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα». 


Ο κ. Τσίπρας πάντως αναφέρθηκε στις συνομιλίες που πρέπει να γίνουν μεταξύ της Αριστεράς και της Εκκλησίας, ενώ σημείωσε ότι η αντίληψη της αριστεράς διέπεται από το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη συζήτηση μεταξυ των δυο ανδρών δόθηκε έμφαση στο μεταναστευτικό όπου και οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αποκαλούμε «λαθραίους» τους συνανθρώπους μας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βατικανό και επισημαίνουν, το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με ευρωπαίο ηγέτη της αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται για πρώτη φορά με 'Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να τους ενημερώσει για την επικείμενη συνάντηση, ενώ συζήτησε μαζί τους για τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Τι είπε ο Πάπας στον κ. Τσίπρα

«Εσείς οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια γλώσσα που μοιάζει με μελωδία και αυτό δημιουργεί ελπίδα» ήταν από τα πρώτα λόγια που είπε ο Πάπας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν τον υποδέχτηκε στο Βατικανό.
Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45 λεπτά και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά «κρίση αξιών».
«Οι αγορές έχουν επιβληθεί ο άνθρωπος έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα», επεσήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο οποίος πρόσθεσε πως έχει ζήσει την πρώτη κρίση στην Αργεντινή.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι «ανάγκη να δημιουργηθεί διάλογος ανάμεσα στην Εκκλησία και το ρεύμα της Αριστεράς».
«Μπορεί να ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες η αντίληψή μας όμως τέμνεται στα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Ο πάπας Φραγκίσκος και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν και για το μεταναστευτικό με τον Ποντίφικα να λέει πως «δεν μπορεί να λένε λαθραίους τους συνανθρώπους μας».
Όσο για τα εθιμοτυπικά δώρα ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στον Ποντίφικα κλάδο ελαίας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ενώ ο Πάπας του προσέφερε ένα θρησκευτικό βιβλίο.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύει στο Βατικανό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου