Εκτός από τα
πασίγνωστα Ζακυνθινά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η σταφίδα οι Ζακυνθινοί
παρασκευάζουν και κάποια εδέσματα μοναδικά στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τη
τεχνοτροπία παρασκευής τους.
Ας δούμε ποια είναι
αυτά ποιο κάτω.
Μαντολάτο
Θεωρείται ένα από τα
πιο παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, το οποίο αγαπούσαν πολύ οι Βενετοί. Σ’ ένα
χάλκινο καζάνι, που βρίσκεται πάνω σε σιγανή φωτιά, βάζουν ντόπιο μέλι, που το
χτυπούν μ’ ένα ειδικό ξύλο, επί μία ώρα.
Μόλις το μέλι, καθώς το σηκώνουν,
κάνει κλωστές, προσθέτουν ασπράδι αυγού, το οποίο είναι, ήδη, πολύ καλά
χτυπημένο.
Στη συνέχεια, χτυπούν το μίγμα με το ίδιο ξύλο, επί τέσσερις ώρες,
και μετά προσθέτουν καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Τέλος, τοποθετείται πάνω σε λεπτά
φύλλα ζύμης αλευριού και το τεμαχίζουν.
Στη Ζάκυνθο, το μαντολάτο προτιμάται
ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά, των Φώτων και κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού.
Παστέλι
Το παστέλι είναι ένα
γλύκισμα, που παρασκευάζεται από σουσάμι, λάδι, νερό και μέλι, το οποίο
τοποθετείται σε ένα μάρμαρο και κόβεται σε κομμάτια ή λωρίδες.
Παραδοσιακά το συναντάμε σε όλα
τα πανηγύρια του νησιού.
Φιτούρα
Μεσαιωνικό έδεσμα, το
οποίο παρασκευάζεται με βραστό σιμιγδάλι, το οποίο απλώνουν σε ένα μεγάλο ταψί,
το κόβουν σε κομματάκια και το τηγανίζουν σε λάδι.
Σερβίρεται πασπαλισμένη με
ζάχαρη και κανέλα.
Είναι το τυπικό γλύκισμα όλων των εορτών του νησιού, και αυτό το βρίσκουμε πάντα στα πανηγύρια
Παραδοσιακό παξιμάδι
Ζακύνθου
Είναι ένα παξιμάδι
διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε καταρχάς τα υλικά του είναι κατά προτίμηση
από την Ζακυνθινή γή.. Κρασί, ελαιόλαδο, σταφίδες, πορτοκάλι έχει και άλλα υλικά
όπως κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο..
Το έχουμε σαν κύριο
πρωινό και είναι νηστίσιμο.
Λαδοτύρι
Το ζακυνθινό λαδοτύρι
παρασκευάζεται από γάλα αγελαδινό ή πρόβειο και αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα
κάθε φαγητού.
Όταν πήξει το γάλα, το τοποθετούν στα τυροβόλια, μέχρι να
σταθεροποιηθεί, και μετά το βάζουν σε πήλινα πιθάρια με λάδι.
Η ζακυνθινή Βερντέα
Κάποιοι
το λένε και «Κρασί των Θεών», είναι ο χαρακτηριστικός οίνος που παράγεται στο
νησί και αποτελεί μία από τις αγαπημένες απολαύσεις του ουρανίσκου.
Νεροκρέμμυδο Ζακύνθου
Το νεροκρέμμυδο είναι
μία ποικιλία κρεμμυδιού, η οποία προέρχεται από τη Βενετία και καλλιεργείται
στην Κυψέλη (Μπελούσι), από όπου έλαβε και το όνομά του, μπελουσιώτικο
κρεμμύδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου