12 Οκτ 2012

Νοβοτσερκάσσκ, από τη Ζάκυνθο σε εμπλοκή με τη Τουρκία


Κινητοποιούνται Ρωσικά πλοία και μονάδες επειδή η Τουρκία σήκωσε μαχητικά κατά της Συρίας.
Κλιμακώνεται η Ρωσοτουρκική έντασή με την ανάσα της Ρωσίας να γίνεται αισθητή στο σβέρκο της Τουρκίας με αφορμή την Συρία.


Στις 10 Οκτωβρίου, στην κορύφωση δηλαδή της κρίσης Ρωσίας Τουρκίας δύο ρωσικά αρματαγωγά του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έμφορτα με τουλάχιστον δύο τάγματα πεζοναυτών αλλά και τροχοφόρο υλικό που απαρτιζόταν από ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ και συστήματα SHORADS, μαζί με ένα αντιτορπιλικό και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης έλαβαν εντολή από το ρωσικό υπουργείο Αμύνης να αποπλεύσουν άμεσα για τη Συρία.

Με μία διπλή κίνησή της η Ρωσία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση για το που μπορεί να οδηγήσει η ένταση των δύο χωρών με αφορμή τον πόλεμο στην Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε –ως όφειλε και βάσει των διεθνών συνθηκών- την απόφαση για τον διάπλου των ρωσικών σκαφών από το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια την Τουρκία ειδοποίηση η οποία συνέπεσε με την ταυτόχρονη ακύρωση της από πολλούς μήνες προετοιμαζόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα. Προφανώς η αναγκαστική προσγείωση του Συριακού αεροπλάνου με Ρώσους επιβάτες στο Αεροδρόμιο της Άγκυρας, αποτέλεσε μία σπασμωδική αντίδραση της Τουρκικής μεριάς στις Ρωσικές κινήσεις. Επιπλέον με μια τρίτη κίνησή της η Μόσχα φρόντισε να τονίσει και την παρουσία της στο Αιγαίο τόσο με την επιθεώρηση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε νησιά του Αιγαίου, όσο και με την παρέλαση Ρώσων Πεζοναυτών στη Λήμνο, στέλνοντας ένα επίσης «ευανάγνωστο» μήνυμα στην Τουρκία.
 
Ο κατάπλους στον Πειραιά μεταξύ 18 και 21 Οκτωβρίου του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου SSV 571 Belomore κλάσης Lira, αποτελεί μια επίσης κίνηση με ειδικό βάρος καθώς το σκάφος εδώ και κάποιους μήνες πραγματοποιεί ηλεκτρονική επιτήρηση μεταξύ του θαλάσσιου χώρου που περικλείεται από τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο και των ακτών της Συρίας. Η άφιξη ενός τόσο προηγμένου τεχνολογικά σκάφους στον Περιαιά ειδικά μεσούσης της ρωσο-τουρκικής κρίσης συνοδεύεται από την επίσκεψη στην Ελλάδα και ενός άλλου Ρωσικού αρματαγωγού του NOVOCHERKASSK αρχικά στη Λήμνο και στη συνέχεια στα νησιά του Ιονίου και τώρα κατευθύνεται ολοταχώς στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου