9 Σεπ 2012

Spiegel: Άγκελα Μέρκελ το πολιτικό κόστος ελληνικής εξόδου θα ήταν υπερβολικά υψηλό


Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να εμποδίσει με κάθε μέσο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και σε κάθε περίπτωση, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη". Αυτό υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. "Πρέπει να βρούμε μια λύση", εμφανίζεται να δήλωσε η καγκελάριος.


Μπορεί η Ευρώπη να αναμένει την έκθεση της Τρόικα προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης, ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της για το μέλλον της Αθήνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκελα Μέρκελ και οι σύμβουλοί της φοβούνται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο, παρόμοιο με εκείνο που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008.
Στην περίπτωση αυτή οι απώλειες για τη Γερμανία θα ανέρχονταν στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναδιάρθρωση του παρόντος προγράμματος στήριξης

Οι ζημιές, ωστόσο, για τη Γερμανία δεν εξαντλούνται στο ποσό αυτό.
Όπως αναφέρει το Spiegel-Online, η Άγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι το πολιτικό κόστος ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου θα ήταν υπερβολικά υψηλό: Η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαζόταν ενδεχομένως να σταθεροποιήσει άλλες προβληματικές χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία μόνο με μια «κοινή ένωση χρέους», υποστηρίζουν οι σύμβουλοι της καγκελαρίου.

Η βασική απόφαση υπέρ της Ελλάδας ελήφθη στην καγκελαρία πριν ακόμη οι εκπρόσωποι της Τρόικα ξεκινήσουν για την Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Τρόικα αναμένεται το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.


Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών οι Βρυξέλλες αναμένουν την απόφαση αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου.
Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Αθήνα, καθώς δεν έχει διασφαλίσει στην περίπτωση αυτή την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου.
Αντ` αυτού θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί το παρόν πρόγραμμα στήριξης.
Να αυξηθεί το ποσό της επόμενης δόσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και να μειωθούν αντίστοιχα τα ποσά των επόμενων δόσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου