4 Σεπ 2012

Τι σημαίνει ο Ήλιος του ΠΑΣΟΚ


Με παρόντες στην πρώτη γραμμή τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με ηχηρές απουσίες, έγινε χθες στο Μουσείο Μπενάκη η εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα διακήρυξη και το νέο σήμα του κόμματος, τον «πράσινο ήλιο» επισυρεφοντας στις  7 αντί για 9 ακτίνες, που παραπέμπουν στα 7 σημεία της διακήρυξης.

Όπως ανεφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, "επιλέξαμε επτά αδρές και στέρεες ακτίνες που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης". "Αν διάλεγα επτά λέξεις θα έλεγα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία. Αν διάλεγα μία και μόνο λέξη θα έλεγα: Ευθύνη. Ευθύνη για το παρελθόν και το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον" είπε και παρουσίασε τους 7 συμβολισμούς των ακτινών του εμβλήματος:

Ακτίνα 1: Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα

Ακτίνα 2: Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία

Ακτίνα 3: Κράτος δικαίου


Ακτίνα 4: Κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη

Ακτίνα 5: Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης

Ακτίνα 6: Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας

Ακτίνα 7: Οικολογική ευαισθησία.

Εκτός από τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργούς κ. Σημίτη και Παπανδρέου -ο οποίος έφτασε με λίγα λεπτά καθυστέρηση καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό και ο κ. Βενιζέλος τον καλωσόρισε από το βήμα- στην εκδήλωση παραβρίσκονται οι κ.κ. Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Θόδωρος Πάγκαλος, Παρασκευάς Αυγερινός κ.ά.

Οι ηχηρές απουσίες είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης , Άννα Διαμαντοπούλου -συνεργάτες της οποίας έκαναν λόγο για "πολιτική απουσία"- Αλέκος Παπαδόπουλος, και άλλα στελέχη όπως οι κ. Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης και Έκτωρ Νασιώκας.

Ο Βεγγέλης Βενιζέλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο παρελθόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ
"Σήμερα βρίσκεται νοερά εδώ η μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου και μαζί του, της Μελίνας, του Γιώργου Γεννηματά, του Αναστάση Πεπονή, του Αντώνη Τρίτση και τόσων άλλων που τίμησαν την ιστορία της παράταξης. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βρίσκεται εδώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε ένα άλλο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που θέτει σε αμφισβήτηση τα πάντα" δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Και συνέχισε λέγοντας: "Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, τις μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον. Το κρίσιμο, συνεπώς, ερώτημα είναι, γιατί μέσα στα τελευταία δυόμισι χρόνια άλλαξε ριζικά η κοινωνική και εθνική μας αυτοσυνειδησία, η αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας για τον εαυτό της; Τι ήταν αυτό που έκανε να λησμονηθούν εντυπωσιακές διεθνοπολιτικές πρωτοβουλίες, θαρραλέες θεσμικές τομές, μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις και να έρθουν στην επιφάνεια μόνο τα προβλήματα, οι μειονεξίες, οι διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας;".

"Στη συνείδηση -συνέχισε ο κ. Βενιζέλος- ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των ίδιων των οπαδών της παράταξης, το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε όχι με όσα άλλαξαν προς το καλύτερο στον τόπο μας από το 1981 και μετά, αλλά μόνο με τη δύσκολη διαχείριση μιας πολλαπλής και βαθειάς κρίσης του μοντέλου οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Με την ανατροπή των βεβαιοτήτων που είχαν επικρατήσει. Με δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων και επανατοποθέτηση κεκτημένων".

Υιοθετώντας τόνους αυτοκριτικής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για κυβερνητισμό που έπληξε το ΠΑΣΟΚ και αλλοίωσε -όπως είπε- τη φυσιογνωμία πολλών στελεχών που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν, ενώ τόνισε:
"Δεν είμαστε ως παράταξη καθόλου άμοιροι ευθυνών για τα γονίδια λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Χωρίς, όμως, το ΠΑΣΟΚ και τις δικές του τολμηρές πρωτοβουλίες και αντιφάσεις δεν θα είχε διατυπωθεί η αλληλουχία των μεγάλων στόχων της κοινωνίας και του έθνους τα τελευταία 38 χρόνια".

Α ρε ΠΑΣΟΚ πως κατάντησες από τον Γιωργάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου