12 Σεπ 2012

Ρουμπακιότης: Αυστηροποιούνται οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις


Οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής τόσο στη Ραφήνα, όπου διέλυσαν πάγκους μικροπωλητών, σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι, όσο και στη Καλαμάτα όπου επιτέθηκαν σε μετανάστες σε φανάρια ήταν μόνο η αρχή.


Οι διάφορες αυξανόμενες επιχειρήσεις "εκκαθάρισης" του κόμματος σε πολλές περιοχές, ξεχείλισε ως φαίνεται το ποτήρι και κλιμάκωσε τη κόντρα του κόμματος με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη Χρυσή Αυγή να στέλνει εξώδικο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό - φρουρό του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, καθώς φαίνεται να συμμετείχε στα επεισόδια που προκάλεσε η οργάνωση στην λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, σε ευθεία αποδοκιμασία των πρακτικών της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αυστηροποιεί τις ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι πράξεις της Χρυσής Αυγής προσβάλλουν παραδοσιακές αρχές δικαίου και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης νεοφασιστικών πρακτικών στη χώρα".

Ο υπουργός έκανε λόγο για μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει "όταν κάποιοι λειτουργούν ως υποκατάστατα του κράτους".
Επισήμανε, δε, ότι καταδικαστέα είναι κάθε εκδήλωση βίας και μίσους είτε κατά μεταναστών, είτε κατά Ελλήνων πολιτών.

Ειδικότερα, προωθείται ρύθμιση που αυστηροποιεί την ποινική μεταχείριση στις περιπτώσεις ρατσιστικής βίας με ποινή μεγαλύτερη των τριών χρόνων και με περιορισμό στη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε:

*Την προώθηση ρύθμισης για τον εντοπισμό κρατουμένων ή υποδίκων ή καταδίκων με τη χρήση συστήματος εντοπισμού (βραχιολάκι). Σχετική επιτροπή του υπουργείου επεξεργάζεται το πλαίσιο εφαρμογής, δηλαδή σε ποιους θα εφαρμόζεται (πλημμελήματα ή κακουργήματα ως 10 χρόνια κάθειρξη) καθώς και ποιος θα αναλαμβάνει το κόστος αγοράς τους.

*Την αυστηροποίηση των ποινών για εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι πλέον θα καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη ακόμα κι αν αποδεικνύουν ότι είναι τοξικομανείς. Τελικά δεν αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών, αλλά μετατρέπεται σε πταίσμα (έως τρεις μήνες), όταν γίνεται σε ιδιωτικό χώρο και πλημμέλημα όταν γίνεται σε δημόσιο.

*Την άμεση προτεραιότητα στην εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων άνω των 150.000 ευρώ, σε διάστημα μηνών. Εξάλλου, επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων (πρώην υπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών, αιρετών κ.λπ.) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα και στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, και υπαλλήλων κρατικών τραπεζών.

Σε σχέση με τους μισθούς των δικαστών, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε πως στα κατώτατα κλιμάκια "συμμερίζεται την άποψη ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις", εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δικαστές δηλώνουν "και οι ίδιοι πως θα συμμετάσχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου