9 Σεπ 2012

ΑΕΡΟΒΙΚΗ: Μειώνει το άγχος, αυξάνει τη ψυχική διάθεση


Η γυμναστική μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική διάθεση - Επαγγελματική επιτυχία, ευφυΐα καθώς και ανάπτυξη ευρηματικότητας προσφέρει η αεροβική άσκηση στον άνδρα Ενεργητικότητα και ευφυΐα προκαλεί η γυμναστική στους άντρες σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).
Η νέα μελέτη αποδεικνύει αυτό που οι γιατροί "γνωρίζουν ως βασική αρχή εδώ και 3.000 χρόνια: νους υγιής εν σώματι υγιεί", λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χ. Τζορτζ Κουν, καθηγητής Αναγεννητικής Νευροεπιστήμης στο Κέντρο Επιδιόρθωσης Εγκεφάλου & Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ, στη Σουηδία. Η σχέση μεταξύ γυμναστικής και νοητικής λειτουργίας έχει μελετηθεί και στο παρελθόν, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων επίκεντρο ήταν οι μεσήλικες, οι ηλικιωμένοι (κυρίως για την άνοια) και τα παιδιά.

Επιπλέον, οι μελέτες με επίκεντρο τους νεαρούς ενήλικες συνήθως ήταν μικρότερες από την παρούσα. Ωστόσο, "τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είναι η περίοδος κατά την οποία διαμορφώνονται σημαντικές συμπεριφορικές συνήθειες και νοητικές λειτουργίες", λέει ο δρ Κουν. "Είναι η περίοδος της ζωής κατά την οποία οι ακαδημαϊκές επιδόσεις ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον".

Η συγκεκριμένη μελέτη συμπεριέλαβε 1,2 εκατομ. άντρες που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1950 και 1976. Περισσότεροι από 250.000 από αυτούς ήταν αδέλφια και περισσότεροι από 3.000 ήταν δίδυμοι, με τους 1.432 να είναι πανομοιότυποι (μονοωογενείς) δίδυμοι. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τη στιγμή που οι άντρες πήγαν φαντάροι (στη Σουηδία αυτό γίνεται αυστηρά στα 18 χρόνια), αλλά κατέγραψαν και τις επιδόσεις τους στο σχολείο όταν ήταν μικρότεροι.

Συγκέντρωσαν επίσης στοιχεία για τα αδέλφια τους και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων τους. Όπως έδειξε η ανάλυση της μελέτης, όσο πιο γυμνασμένοι ήταν και παρέμειναν οι άντρες, τόσο πιο ευφυείς ήταν. Εκείνο, όμως, που είχε σημασία δεν ήταν να έχουν γερά μπράτσα, αλλά καλή αεροβική ικανότητα - δηλαδή να κάνουν ασκήσεις που γυμνάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως το τζόγκινγκ, η ποδηλασία με γρήγορο ρυθμό και γενικώς οτιδήποτε κάνει την καρδιά να πάλλεται πιο γρήγορα και πιο δυνατά. "Στα γυμναστήρια, η έμφαση δίνεται στη μυϊκή δύναμη και όχι στην αεροβική ικανότητα, αλλά η αεροβική φυσική κατάσταση είναι αυτή στην οποία πρέπει να εστιάζουμε", λέει ο δρ Τζόναθαν Χ. Γουάιτσον, από το Κέντρο Καρδιοπνευμονικής Αποκατάστασης & Πρόληψης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η ανάλυση των στοιχείων από τους διδύμους έδειξε πως η συσχέτιση άσκησης και ευφυΐας δεν είναι θέμα γονιδίων: η γενετική εξηγούσε λιγότερο από το 15% της διαφοράς που παρατήρησαν οι ερευνητές ανάμεσα στους άντρες που γυμνάζονταν στα νιάτα τους και σε εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. Το 80% της διαφοράς οφειλόταν στη γυμναστική. Πώς μπορεί η γυμναστική να επηρεάζει την ευφυΐα; Ίσως επειδή βελτιώνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, απαντά ο δρ Γουάιτσον. Ή μπορεί πάλι επειδή μειώνει το άγχος, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και χαρίζει μεγάλη ενεργητικότητα - οφέλη που σαφώς χρειάζονται όσοι σπουδάζουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου