15 Σεπ 2012

Τουλάχιστον 7 νεκροί κι αμέτρητοι τραυματίες στις διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο


Κλιμακώνεται η αντι-αμερικανική οργή στο μουσουλμανικό κόσμο,
Που έχει ως αφορμή την αμερικανική ταινία, την οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι προσβάλλει τον Μωάμεθ.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί περίπου ένα χρόνο τώρα χωρίς να ίδρωση το αφτί κανενός, και ξαφνικά δημιουργεί μια εξέγερση που δεν προσφέρει τίποτα στους λαούς των χωρών αυτών, παρά μόνο ανθρώπινες ζωές των διαδηλωτών.

Μιας και τπαρχουν τουλάχιστον επτά νεκροί σε Σουδάν, Αίγυπτο, Υεμένη και Λίβανο.

Οι πύρινοι λόγοι

Ο ηγέτης της Χαμάς αξίωσε απολογία της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους Άραβες και τους μουσουλμάνους για μία τόσο προσβλητική, όπως είπε, ταινία.

Ο Μπάρακ Ομπάμα

Την ώρα που οι πρεσβείες των ΗΠΑ τελούν υπό πολιορκία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαμηνύει πως η Ουάσινγκτον θα απαντήσει αποφασιστικά στη βία κατά των διπλωματικών αποστολών της.

Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη για όσους κάνουν κακό στους Αμερικανούς δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από την αεροπορική βάση Άντριους, κατά την τελετή για την άφιξη των σορών του πρεσβευτή, Κρις Στίβενς και των τριών διπλωματικών υπαλλήλων που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Τρίτης στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης.

Ο ΟΗΕ

"Αδικαιολόγητες" χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών, κυρίως αμερικανικών.

Σε ψήφισμά τους, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των αποστολών αυτών και τονίζουν ότι οι πράξεις αυτές είναι αδικαιολόγητες όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, οι υπεύθυνοι και οι συνθήκες.

Υπενθυμίζουν, παράλληλα, την υποχρέωση που έχουν οι χώρες που φιλοξενούν διπλωματικές αποστολές να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους.

Ομπάμα – Ερντογάν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε προσωπικά από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν να καταγγείλει τις βιαιότητες στο μουσουλμανικό κόσμο, που προκλήθηκαν από τη δυσφημιστική για το Ισλάμ ταινία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γιάλτα της Ουκρανίας, έχει ήδη δηλώσει ότι αυτή η ταινία είναι μια "πρόκληση", αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φονικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας των ΗΠΑ, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι εκτός από τηλεφωνικές κλήσεις τις τελευταίες ημέρες στους ηγέτες της Λιβύης, της Αιγύπτου και της Υεμένης, ο Πρόεδρος Ομπάμα έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Τούρκο ηγέτη για να του ζητήσει βοήθεια και να πάρει θέση κατά της βίας.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός το έκανε και ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι πολύ ευγνώμων για αυτές τις δηλώσεις, είπε ο Τζέι Κάρνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου