3 Αυγ 2012

Αίσχος και ντροπή με το σκανδαλώδες ξεπούλημα της Αγροτικής

Κάντε like στο blog μας στο facebook

Οι υπάλληλοι της Αγροτικής Τράπεζας (η οποία χρηματοδοτεί το 70% της πρωτογενούς παραγωγής, όσο αναφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία) απεργούν γιατί:


1. μέχρι στιγμής δεν διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο η εργασία τους

2. απολύονται από την Αγροτική χωρίς αποζημίωση

3. καταργείται το Ταμείο Υγείας τους

4. καταργείται το εφάπαξ τους

5. δεν κατοχυρώνουν ούτε πρόωρη σύνταξη όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις Ο αγώνας δεν είναι μόνο συνδικαλιστικός. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, αλλά ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

6. Η "καλή" ΑΤΕ που είναι περιουσία του ελληνικού λαού (καταθέσεις 14,3 δισ. ευρώ και 14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού) περνάει στα χέρια της Πειραιώς με εξευτελιστικό τίμημα (95 εκ. ευρώ)

7. Η "κακή" ΑΤΕ (8,5 δις ευρώ) ΦΟΡΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ διογκώνοντας το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα τουλάχιστον κατά 3% του ΑΕΠ

8. η εκποίηση των κερδοφόρων θυγατρικών της Αγροτικής (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, "Δωδώνη", ΣΕΚΑΠ κ.λπ.), μέσω της «κακής» τράπεζας, προκαλεί πλήγμα στην ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών στην περιφέρεια (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη). Επιπλέον, θα αφήσει τον ελληνικό λαό χωρίς βασικά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, αγνοώντας ασφαλείς προβλέψεις που επιβεβαιώνουν το μεγάλο έλλειμμα τροφίμων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο που επίκειται τα επόμενα χρόνια

9. κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας του αγροτικού τομέα

10. κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα χρέη και τις δανειακές υποχρεώσεις των αγροτών, μεγάλο μερίδιο των οποίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της μεγάλης ανόδου του κόστους παραγωγής σε σχέση με την καθήλωση και τη μείωση των τιμών παραγωγού

11. κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τις υποθήκες και το “σύστημα διασφαλίσεων” των δανείων της ΑΤΕ προς τον αγροτικό κόσμο. Πώς θα αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα των υπέρογκων και δυσβάσταχτων για τους αγρότες διασφαλίσεων των δανείων τους (υποθηκών, προσημειώσεων και λοιπών δεσμεύσεων) με τα νομικά προνόμια που της έχουν εκχωρηθεί από το κράτος, τα οποία βρίσκονται έξω και πάνω από τα όρια του τραπεζικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο (διασφάλιση μέχρι το 120% της αξίας)

12. ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ από τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και συνεπώς παραμένουν στο υγιές τμήμα της Αγροτικής, η οποία θα περιμένει από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων την εξόφληση των δανείων που έχουν χορηγηθεί από την Αγροτική Τράπεζα στα πλαίσια της κρατικής επιχορήγησης. Η ΝΔ φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή να χρωστά τα περισσότερα χρήματα σε τράπεζες. Συνολικά χρωστά 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 105 εκατ. στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη σύμβασης το 2013) και τα 15 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης το 2015). Το ΠΑΣΟΚ χρωστά συνολικά 111.800.000 ευρώ, από τα οποία τα 96.800.000 στην Αγροτική (λήξη σύμβασης το 2013), 10 εκατ. ευρώ στην Marfin Bank (λήξη σύμβασης το 2015) και 5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης 2015).

Επίσης, μέχρι το 2018 έχουν προεισπράξει τις επιδοτήσεις για τα κόμματα τους από τον ελληνικό λαό. Τι θέλουν λοιπόν να κάνουν; Μήπως να κλείσουν την Αγροτική Τράπεζα για να εξαλείψουν τα δάνεια τους; Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κίνηση είχε σχεδιαστεί και αποφασιστεί από καιρό, καθώς χρειάστηκε μόνο λίγα 24ωρα για να ανακοινωθεί και να ολοκληρωθεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις συγχώνευσης εισηγμένων εταιριών και ιδιαίτερα τραπεζών, οι διαδικασίες διαρκούν μήνες, τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται, η αγορά έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να αξιολογήσει όρους και τιμήματα εξαγοράς – συγχώνευσης, οι επενδυτές έχουν χρονικά περιθώρια για αποφάσεις και επιλογές. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο συνδικαλιστικός. Αυτός ο αγώνας είναι κυρίως πολιτικός και κοινωνικός γιατί θα καθορίσει τους κανόνες και τα νέα δεδομένα για την οικονομία και την κοινωνία τα επόμενα χρόνια.

Η Αγροτική Τράπεζα είναι ο βασικός δανειστής του αγροτικού πληθυσμού και έχει υποθηκευμένο μεγάλο ποσοστό της αγροτικής γης. Η εκχώρησή της στην Τράπεζα Πειραιώς ισοδυναμεί με στραγγαλισμό της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα από πλευράς του Κράτους, σε μια περίοδο ύφεσης που η πρωτογενής παραγωγή θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τους δανειολήπτες, είτε είναι αγροτικά νοικοκυριά είτε μικροεπαγγελματίες της περιφέρειας.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεδομένου ότι πρόκειται για υγιείς Τράπεζες με ελάχιστες επισφάλειες και θετική σχέση καταθέσεων χορηγήσεων. Άλλωστε, η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην εξαφάνιση της Αγροτικής Πίστης από την Ελλάδα. Το σχέδιο το οποίο επιτελείται είναι να μην υπάρχει ουσιαστικά πρωτογενής παραγωγή στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου