8 Σεπ 2014

Δείτε πως θα είναι το νέο ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα - Δείτε τις μακέτες

Όσες φορές πηγαίναμε Αθηνά με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όλοι θυμόμαστε τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούσαν στο υπεραστικό σταθμό του Κηφισού, καθώς και τις έντονες μυρωδιές που αναδύονταν  σε κάθε γωνία του.


Τώρα φαίνετε πως κάτι πάει να αλλάξει με τη μεταφορά των εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα όπου σύντομα θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την κατασκευή υπερσύγχρονου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων το υπουργείο Υποδομών.

Το έργο επιχειρείται να «ξεπαγώσει» καθώς παρέμενε στα χαρτιά εδώ και μια δεκαετία όταν και είχε προχωρήσει σε σχετική μελέτη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η εταιρεία Αττικό Μετρό θα αναλάβει να «τρέξει» τον διαγωνισμό και στη συνέχεια θα έχει τον ρόλο του τεχνικού συντονιστή των μελετών και της κατασκευής του έργου.

Η δημιουργία του νέου σταθμού και η παύση των υφιστάμενων υποδομών ΚΤΕΛ θα σημάνει την μεταφορά για τις δραστηριότητες των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών στον σταθμό του Ελαιώνα, κάνοντας την διαμεταφορά των επιβατών προς το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα εύκολη, καθώς ο σταθμός θα βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3.

Σήμερα, σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται 31.000 επιβάτες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και άλλοι 10.000 από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων. Το έργο, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και θα κατασκευαστεί πάνω στο αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, όπως προβλέπεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 750Δ/2005 του Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας.

Με το έργο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης από και προς την Αθήνα μέσω των ΚΤΕΛ καθώς οι επιβάτες με την χρήση του δικτύου του Μετρό και των άλλων μέσων θα μπορεί με ένα μικρό κόστος να έχει άμεση πρόσβαση στον Τερματικό Σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα ενώ σε "απόσταση βολής" θα βρίσκεται ο ομώνυμος σταθμός Μετρό.

Εικόνες σαν κι αυτές αναμένετε
να αποτελέσουν παρελθόν!
Το ΚΣΥΛ θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό, θα σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας τοπόσημο για την περιοχή, και θα είναι φιλικό στο περιβάλλον.

Η Αττικό Μετρό θα αναλάβει να προχωρήσει στις εναπομένουσες απαλλοτριώσεις (περίπου 20,5 στρεμμάτων), να διαμορφώσει τις τεχνικές προδιαγραφές των μελετών για την ωρίμαση του έργου και για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας του έργου μέσω σύμβασης παραχώρησης.
Τεχνικός συντονιστής θα είναι η Αττικό
Μετρό, ενώ ο συνεταιρισμός ΚΣΑΥΛΕ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και την ανάθεση όλων των μελετών του ΚΣΥΛ (προμελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σύμβαση χρηματοοικονομικού συμβούλου).
Εικόνες σαν κι αυτές αναμένετε
να αποτελέσουν παρελθόν!


Σημειωτέον ότι τον δρόμο για το ΚΣΥΛ θα πάρουν και τα διεθνή λεωφορεία που σταθμεύουν στο Μεταξουργείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα παραχωρήσει στους διεθνείς λεωφορειούχους οριστική παράταση δύο ετών για να αποχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου