8 Αυγ 2014

Οργή στη Ζάκυνθο για τον ΕΝΦΙΑ. Κατάληψη σε τράπεζες!

«Δεν περνάει ο ΕΝ-ΦΙΑλτης» ένα από τα ευφάνταστα συνθήματα

Οι κάτοικοι προχώρησαν σε κατάληψη των υποκαταστημάτων της Εθνικής και της τέως  Εμπορικής Τράπεζας


Οι πολίτες απαίτησαν: " ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων ( ΕΝΦΙΑ) μαζί με την συγκυβέρνηση ΝΔ - Πασόκ"

Εκλέχτηκε συντονιστική επιτροπή αγώνα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου τονίζει:

"Η χρεωκοπημένη κυβέρνηση ολοκληρώνει το «σοβαρό» έργο της με χαριστικές διατάξεις και φωτογραφικές τροπολογίες υπέρ διαπλεκόμενων συμφερόντων, ενώ επιχειρεί - μέσω ΕΝΦΙΑ - να δημεύσει την περιουσία των φτωχών και μικρομεσαίων πολιτών και να τη χαρίσουν σε ξένους και ντόπιους ολιγάρχες.

Τα υπέρογκα ποσά του φόρου ακινήτων που βεβαιώθηκαν στους φτωχούς ανθρώπους γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πληρωθούν και χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα για να βγάλουν τους πολίτες από τα σπίτια τους και να τα αρπάξουν.

Καμία τροποποίηση, καμία έκπτωση, κανένας ορθολογισμός δεν μπορεί να αλλάξει την ουσία αυτού του άδικου και αναποτελεσματικού φόρου.

Κανένα χαράτσι φόρου δεν πρέπει να υπάρξει στους φτωχούς ανθρώπους και πρέπει αυτός ο φόρος να καταργηθεί. Επειδή όμως η μαφιόζικη κυβέρνηση έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών ομίλων, μαζί με το φόρο θα πρέπει να φύγει άμεσα και η κυβέρνηση της διαπλοκής και των άνομων συμφερόντων.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των πολιτών και των φορέων της Ζακύνθου και καλούμε σε αγωνιστική συμπαράταξη για την ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου"

Την οργή τους - όπως αυτή που ένιωσαν όλοι οι φορολογούμενοι βλέποντας τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις υπερχρεώσεις - δεν την κράτησαν μέσα τους οι Ζακυνθινοί. Την δημοσιοποίησαν και την εκδήλωσαν προχωρώντας σε κατάληψη υποκαταστημάτων τραπεζών στο νησί.

Οι κάτοικοι προχώρησαν σε κατάληψη των υποκαταστημάτων της Εθνικής και της τέως Εμπορικής Τράπεζας

«Δεν περνάει ο ΕΝ-ΦΙΑλτης» ένα από τα ευφάνταστα συνθήματα

Εργαζόμενοι εργαζόμενες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι

Οι γραμματείες τον ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, και ο Αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Ζακύνθου, καταγγέλλουν την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη νέα φοροληστεία με το περιβόητο ΕΝΦΙΑ που ήδη έχει έρθει στους κατοίκους του νησιού μας από την 1η Αυγούστου και καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Είναι τουλάχιστον πρόκληση να φορολογείται το ίδιο ένα χωράφι με ελιές, με μία τουριστική μονάδα σε παραθαλάσσια περιοχή.

Η αντικειμενική αξία τον ακινήτων που είναι εντός οικισμού, καθορίζεται με την κατώτερη της πόλης της Ζακύνθου 182,6Ε το τετραγωνικό. Έγινε δηλαδή ένα “τσουβάλιασμα” για όλη τη Ζάκυνθο χωρίς να παρθεί υπόψιν η χρίση γης.

Με αφορμή και αυτό το αντιλαϊκό μέτρο αποκαλύπτετε για άλλη μία φορά η ταξικότιτα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως πολιτικό προσωπικό του μεγάλου κεφαλαίου. Φόροι και φτώχεια για το λαό. Φοροαπαλλαγές και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νησιού, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες που καταστρέφονται. Σε κοινό μέτωπο πάλης να συγκροτήσουμε τη δική μας λαϊκή συμμαχία, να φρενάρουμε τα βάρβαρα μέτρα. Να παλέψουμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα είμαστε εμείς αφέντες στον τόπο μας.

Απαιτούμε, την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει της στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μην φορολογηθεί η αγροτική γη και ας είναι εντός οικισμού. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

H αντικειμενική αξία της μικρής ιδιοκτησίας να υπολογίζεται με βάση τη χρήση γης.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου 2014, με θέμα, εκτός άλλων, τη συζήτηση επί του ζητήματος της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.), εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

Ο Ζακυνθινός λαός εμβρόντητος πληροφορείται τις τελευταίες ημέρες ότι καλείται να αποδώσει έναν πρωτοφανή σε μέγεθος και παράλογο φόρο για την ακίνητη περιουσία που αποτελεί εν πολλοίς τη γη που κληρονόμησε από τους προγόνους του, και η οποία άμεσα τίθεται σε κίνδυνο διότι είναι σαφές ότι κανείς δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στα αστρονομικά ποσά που προκύπτουν από τη φορολόγηση αυτή. Αναφερόμαστε στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου, καθορίζεται η διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Έχει ενσωματωθεί το ΕΕΤΗΔΕ και ονομάζεται κύριος φόρος και ο παλιός ΦΑΠ που πλέον ονομάζεται συμπληρωματικός φόρος. Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί αφορούν κυρίως στα  οικόπεδα εντος οικισμού αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, για τον υπολογισμό: αα) του κυρίου φόρου. Συγκεκριμένα καθορίζεται ο συντελεστής φόρου με βάση την μοναδιαία αξία των οικοπέδων. Για τα εντός οικισμών οικόπεδα στις περιοχές που δεν έχει καθοριστεί το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας των ακινήτων η αξία ανά στρέμμα καθορίζεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της Δημοτικής Ενότητας.  Ωστόσο, μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ευρίσκονται εντός οικισμού, στα χωριά της Ζακύνθου, και φορολογούνται σαν οικόπεδα. Το ύψος του φόρου είναι καταστροφικό αν λάβουμε υπ όψιν ότι κανένα έσοδο οποιασδήποτε αγροτικής εκμετάλλευσης δεν καλύπτει το φορολογικό κόστος. αβ) του συμπληρωματικού φόρου. Για τα ίδια ακίνητα (εντός οικισμού που δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές αξίες) ο νόμος παραπέμπει στον τρόπο υπολογισμού των αξιών του Φ.Α.Π., δηλ. με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του Δήμου. Εκεί για τον προσδιορισμό των τιμών προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, και ενώ έχουν εκδοθεί η 1160/2010 για το ΦΑΠ του 2010 και η 1131/13 όπως τροποποιήθηκε με την 1093/2014 για τα έτη 2011-2013 και ενώ έχουν διαμορφωθεί ήδη οι τιμές εκτίμησης ανά στρέμμα στο νησί της Ζακύνθου ως εξής: Δ.Ε. Ζακυνθίων και Δ.Ε. Αρκαδίων 30.000 ευρώ ανά στρέμμα, Δ.Ε. Αλυκών και Δ.Ε. Αρτεμισίων 25.000 ευρώ ανά στρέμμα, και Δ.Ε. Λαγανά και Δ.Ε. Ελατίων 35.000  ευρώ ανά στρέμμα (στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων είναι δεδομένο ότι η προαναφερόμενη τιμή είναι υπερβολική, ωστόσο η Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου επικαλέστηκε σχετικά την έλλειψη στοιχείων), πλέον  για το 2014 δεν έχει εκδοθεί αντίστοιχη απόφαση. Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών εφάρμοσε την παραγρ. 4.7.1 του άρθρου 32, δηλ. εστίασε στην τιμή οικοπέδου που προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή ζώνης και το μικρότερο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου και συντελεστή Οικοπέδου και ζώνης του οικείου Δήμου, δηλ. εν προκειμένω της οδού Αναπαύσεως της πόλης Ζακύνθου, ήτοι αστικής περιοχής της πρωτεύουσας του Δήμου, η οποία όμως δεν προσιδιάζει στην περίπτωση των εντός οικισμού οικοπέδων των χωριών, πολλά από τα οποία είναι ορεινά και χωρίς τουριστική ανάπτυξη.

Συνιστά σοβαρότατη παράλειψη της Πολιτείας η έλλειψη έκδοσης της προβλεπόμενης κατά τα ως άνω υπουργικής απόφασης, με αποτέλεσμα να ληφθεί ανεπίτρεπτα υπ' όψιν γενικά σε όλο το νησί με τρόπο οριζόντιο και χωρίς διάκριση ως οικοπεδικη αξία ανά στρέμμα το ποσό των 182.600 ευρώ, 5 φορές και πλέον επάνω από το ΦΑΠ του έτους 2013. Τι άλλαξε από τον Άνοιξη του έτους 2014 μέχρι σήμερα; Είναι δυνατόν ποτέ ο συμπληρωματικός φόρος που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό αυτό να είναι πολλαπλάσιος του κύριου φόρου; Ακόμα και οι λέξεις, για τις ανάγκες της κατάστρωσης του παράλογου αυτού φόρου, χάνουν το πραγματικό τους νόημα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης στα πλαίσια της οποίας παραλείφθηκε η έκδοση της ως άνω Υπουργικής Απόφασης επισημαίνοντας ότι η παράλειψη αυτή είναι, κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, παράνομη και παράγει υποχρέωση αποζημίωσης από την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα, διότι δεν θεσπίστηκαν οι αναγκαίοι συμπληρωματικοί κανόνες,  για τον καθορισμό συγκεκριμένης αξίας ανά χωριό – βάσης υπολογισμού του φόρου.

Ο επίμαχος νόμος αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και της κατανομής των φορολογικών βαρών ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη, αφού εκτός των ανωτέρω για πρώτη φορά επιβάλλεται φόρος και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, ασχέτως του εισοδήματος που αυτές αποφέρουν, ενώ τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα επιβαρύνονται κανονικά, πράγμα το οποίο είναι παράλογο. Όλα αυτά συμβαίνουν εδώ στην Ελλάδα, όταν πανευρωπαϊκά και χωρίς καμία εξαίρεση φόρος ακίνητης περιουσίας βαρύνει μόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται και αποφέρουν εισόδημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου είναι κάθετα αντίθετο στον παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο φορολόγησης, τον οποίο επιβάλει το Υπουργείο Οικονομικών, αποσκοπώντας στο να αντληθούν άκριτα έσοδα,  όχι από τους πραγματικά έχοντες, αλλά από τα μεσαία, φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Η φοροκαταιγίδα αυτή με τα νέα χαράτσια, μαζί με τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις και τα λοιπά οξυμένα προβλήματα (αδυναμία εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων προς τράπεζες κ.λ.π.), οδηγούν σε ασφυξία χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους, που δεν μπορούν να πληρώσουν. Την ίδια στιγμή, μένουν στο απυρόβλητο σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις. Όλα αυτά δεν μπορούν να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Επιπλέον, η παράλογη παράνομη και υπερβολική αυτή φορολόγηση παγώνει την οποιαδήποτε ανάπτυξη στη Ζάκυνθο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΦΩΡΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ε.Ν. Φ.Ι.Α. ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΟΥ Φ.Α.Π. ΤΟΥ 2013, δηλαδή ως βάση υπολογισμού του Ε.Ν.Φ.ΙΑ.  ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛ1093/2014 .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  με την ανάπτυξη της αγωνιστικής αλληλεγγύης και της συμπαράστασής μας προς τους συμπολίτες μας που έχουν ανυπέρβλητες, εξαιτίας όλων των ανωτέρω, οικονομικές δυσκολίες. Η αγανάκτηση για τη φοροληστεία και τη στέρηση του δικαιώματος στην ατομική ιδιοκτησία αλλά και του επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος παροχής δικαστικής  προστασίας (αφού χωρίς το πιστοποιητικό εξόφλησης του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. δεν μπορούν να διενεργηθούν σημαντικότατες δίκες), θα οδηγήσουν τον Ζακυνθινό λαό σε οργανωμένο κοινωνικό αγώνα, για την ανατροπή κάθε παράλογου μέτρου, το οποίο τείνει να μας εξαθλιώσει ολοκληρωτικά και μας εξανδραποδίσει, και ο οποίος θα ενταθεί αν δεν υπάρξει άμεση αποκατάσταση της αδικίας.

Αντίτυπο του ψηφίσματος αυτού θα παραδοθεί στον Υπουργό Οικονομικών κύριο Μαυραγάνη σε επικείμενη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου