8 Αυγ 2014

Δεν εμφανίζονται φέτος τα «φιδάκια της Παναγίας» στην Κεφαλονιά

Αυτό το ερώτημα απασχολεί ιερείς και πιστούς στα χωριά Μαρκόπουλο και Αργίνια, όπου κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, κάνουν την εμφάνισή τους και κυκλοφορούν ανάμεσα στους πιστούς ακίνδυνα, μέχρι την ημέρα της γιορτής, το Δεκαπενταύγουστο, όταν κρύβονται και πάλι στις φωλιές τους.


Τα περίεργα φιδάκια, έχουν ένα σημάδι στο κεφάλι σαν σταυρό, θεωρούνται «ιερά» από τους πιστούς στην περιοχή, ενώ η παρουσία τους έχει και συμβολική σημασία, καθώς συνδέονται με καλοτυχία.

Τα φιδάκια δεν είχαν εμφανιστεί το 1940 όταν ξέσπασε ο πόλεμος, μετά το 1953, όταν ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει ολική καταστροφή σχεδόν στο νησί, ενώ πιο πρόσφατα, το φαινόμενο είχε συμβεί πάλι το 1987 και το 2005 - χωρίς πάντως να συνοδευτεί από κάποια φυσική καταστροφή ή άλλο κακό.

Τώρα, πιθανολογείται πως έγινε... το αντίστροφο, δηλαδή πως οι ισχυροί σεισμοί του περασμένου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου επηρέασαν με κάποιο τρόπο τα πλάσματα αυτά.

Η παράδοση λέει ότι κάποτε πειρατές κατευθύνονταν προς τη Μονή προκειμένου να την λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι.

Τότε συνέβη το θαύμα. Το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι από την Παναγία. Έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν.


Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, ακόμα και στο εσωτερικό της εκκλησίας ( κρέμονται ακόμα και από τις εικόνες, τις καντήλες ή τα στασίδια ), τα οποία αναχωρούν στις 15 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου