7 Αυγ 2012

Ζάκυνθος Χάθηκε η τουριστική χρονιά

Κάντε like στο blog μας στο facebook

Βάσει των αφίξεων του αεροδρομίου της Ζακύνθου για τον μήνα Ιούλιο 2012, ο μέσος όρος των αφίξεων παρουσιάζει μείωση 2,34%.


Αναλύοντας ενδεικτικά τις αγορές του εξωτερικού για το μήνα Ιούλιο, η αγορά  της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αποτελεί και την κύρια αγορά της Ζακύνθου, παρουσιάζει μείωση 3,18%. Από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει η Ολλανδία 20,71% και η Γερμανία 14,23%. Αντίθετα, οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση των επισκεπτών, με τη Ρωσία 28,18%, τη Ρουμανία 139,15% και την Ουγγαρία 8,68%. Επίσης, η Ιταλία παρουσιάζει εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 134,60%.

Δυστυχώς, η φετινή τουριστική χρονιά έχει χαθεί.
Είναι γνωστό ότι ο εισερχόμενος τουρισμός επηρεάστηκε αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα, τα δυσφημιστικά σχόλια των ΜΜΕ σχετικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παρατηρείται μια μικρή ανάκαμψη του αρνητικού κλίματος, όμως αυτό δεν φτάνει για να καλύψει τα «χαμένα».
Οι αλλοδαποί τουρίστες έχουν μετατραπεί σε πελάτες της τελευταίας στιγμής.

Ειδικά η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, έχει σαφώς επηρεαστεί από τους ολυμπιακούς αγώνες και εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλές κρατήσεις για το μήνα Αύγουστο.
Σχετικά με τις τιμές για το 2012, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν εν μέσω της κρίσης του 2011 και λόγω του φόβου και της πίεσης από τους Tour Operators,  κυμαίνονται κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα, σε σχέση με το 2011. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι οι μέχρι στιγμής κρατήσεις έχουν γίνει με περαιτέρω εκπτώσεις της τάξεως του 10% – 20%, είτε με τη μορφή early booking, είτε με τη μορφή ειδικών προσφορών.

Αναλύοντας τον εσωτερικό τουρισμό, έχει υποστεί μεγάλη πτώση εξ αιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Οι κρατήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απογοητευτικές, με καταγεγραμμένη μείωση πάνω από 50% και τους Έλληνες να μην μπορούν να παραθερίσουν παρά μόνο στο εξοχικό τους ή σε εξοχικά συγγενών και φίλων, παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί πολύ.

Στην Ζάκυνθο, όπως είναι γνωστό, για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού ετοιμάσαμε ειδικά ολοκληρωμένα εκπτωτικά πακέτα, σε πολύ χαμηλές τιμές, που συνδυάζουν παροχή ύπνου σε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα, ποτού και φαγητού στους χώρους εστίασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και στη μεταφορά με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα πλοία.

Η προσπάθεια αυτή είχε απήχηση στην ελληνική αγορά. Επίσης, ξεκίνησαν τον Αύγουστο και τα πακέτα κοινωνικού τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι προσπάθειες δεν μπορούν να αναπληρώσουν το κενό.

Η κατάσταση για το υπόλοιπο καλοκαίρι φαίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Αν λάβουμε υπόψη τη μείωση των τιμών, τη μείωση των διανυκτερεύσεων και την αντίστοιχη μείωση του επιπέδου της αγοραστικής κίνησης, τότε δυστυχώς τα οικονομικά αποτελέσματα για την τουριστική περίοδο του 2012 μπορεί και να φτάσουν το -30% !!!

Η χρονιά είναι πλέον δεδομένο ότι θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου