20 Νοε 2014

Είναι Μέγας Αλέξανδρος ο πολιούχος της Βενετίας? ( βίντεο)

Στον "βρόντο" μάλλον πήγαν οι προσευχές εκατοντάδων χρόνων των χριστιανούληδων αν αληθεύει η έρευνα του ελληνολάτρη αρχαιολόγου Andrew Michael Chugg που έχει αφιερώσει την ζωή του για τον Ισόθεο Στρατηλάτη Αλέξανδρο. 

Το σκήνωμα του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή, που βρίσκεται κάτω από το μεγάλο θυσιαστήριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία -υποστηρίζει- δεν είναι παρά η εδώ και αιώνες χαμένη σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Να ποια είναι η ιστορία του Τσαγκ: Το 828 δύο σπουδαίοι Ενετοί έμποροι κατέπλευσαν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας για να επισκεφθούν τον τάφο του Αγίου Μάρκου. Την εποχή εκείνη οι χριστιανοί της πόλης έτρεμαν για την τύχη του ιερού σκηνώματος, εξαιτίας της εχθρότητας που έδειχνε στην πίστη τους ο τοπικός, μωαμεθανός κυβερνήτης. Ο κυβερνήτης όμως δεν ήταν σε μικρότερη εγρήγορση. Φοβόταν για την τύχη άλλων σορών, όπως αυτή του Αλεξάνδρου που για το Ισλάμ αντιπροσώπευε τη σοφία και τη δικαιοσύνη (αναφέρεται μάλιστα και σε σχετική σούρα του Κορανίου).

Το σώμα το Μ Αλεξάνδρου ήταν στην Αίγυπτο βαλσαμωμένο και τυλιγμένο σε λίνο ύφασμα και το προσκυνούσαν σαν θεό. Το σώμα εξαφανίστηκε όταν ο Θεοδόσιος αποφάσισε να το καταστρέψει. Προς τα τέλη του 4ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια παρουσίασαν μερικά άτομα ένα μουμιοποιημένο αρχαίο σώμα. Για να παρουσιάσει κανείς μουμιοποιημένο σώμα εκείνη την εποχή σήμαινε γι αυτόν θάνατο. Αυτοί όμως που το παρουσίασαν ισχυριστήκαν ότι ήταν του αγίου Μάρκου ιδρυτή της χριστιανικής εκκλησιάς στην πόλη.

Οι χριστιανοί το δέχτηκαν και το είχαν στο ναό και το προσκυνούσαν.Οι φύλακες του τάφου του Αγίου Μάρκου, ίσως επειδή ήθελαν να διασφαλίσουν τη διατήρηση του σώματος του αγίου είτε γιατί πληρώθηκαν ακριβά, ξέθαψαν το σκήνωμα και το αντικατέστησαν με κάποιο άλλο. Το σώμα τοποθετήθηκε σε κασόνι και καλύφθηκε με χοιρινό κρέας, ώστε να μην προσεγγιστεί καν από τους μουσουλμάνους τελωνειακούς και φορτώθηκε στο πλοίο των Ενετών. Το σώμα έγινε δεκτό με τιμές στη Βενετία.

Πιστεύει λοιπόν ότι έσωσαν τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκχριστιανίζοντάς την μετά από τα ανθελληνικά διατάγματα του Θεοδόσιου και δίνοντάς της την ταυτότητα ενός Αγίου. Το λείψανο του Αγίου Μάρκου,δεν είναι άλλο από τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τον Chugg.


Μια προσεκτική μελέτη θα μπορούσε να επιβεβαίωση την ταυτότητα καθώς γνωρίζουμε για τραυματισμούς και άλλα χαρακτηριστικά του. Στην πραγματικότητα μάλλον όχι. Η Καθολική Εκκλησία αρνείται να δώσει άδεια για να γίνει μια τέτοια μελέτη με το σκεπτικό ότι η σορός είχε εξεταστεί οπτικά το 1815 και 1835 όχι βέβαια με σκοπό να γίνει πιθανή ταύτιση με τον Αλέξανδρο αλλά για άλλους λόγους. Το μυστήριο λοιπόν για το αν στην Βενετία υπάρχει η σορός του Αλέξανδρου ίσως παραμείνει μυστήριο για αρκετές δεκαετίες ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου