8 Μαΐ 2012

Ο Νικόλαος Δοξαράς

Το γενέσιον της Παναγίας



Ο Νικόλαος Δοξαράς γεννήθηκε στη Καλαμάτα, μεταξυ του  1706 -10 ήταν Έλληνας ζωγράφος, γιος του επίσης ζωγράφου Παναγιώτη Δοξαρά και από τους πρωτεργάτες της Επτανησιακής Σχολής.
Ο Νικόλαος Δοξαράς έζησε τα Επτάνησα, μεταξύ της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς.
Το 1729 αποφάσισε να καταταχτεί στον στρατό της Βενετίας μιας και το νησί μας ήταν υπό την «προστασία» της γαληνότατης δημοκρατίας εκεί κατάφερε  να σπουδάσει στρατιωτικός μηχανικός και ζωγράφος.
Το 1738 ένας τραυματισμός, τον υποχρέωσε να αποστρατευτεί και  επέστρεψε στην Λευκάδα και το 1745 διορίστηκε αξιωματικός της Χωροφυλακής στην Κεφαλονιά, όπου και έμεινε για αρκετά χρόνια πριν έρθει στη Ζάκυνθο που από το 1753 έως το 1762 εργάστηκε για την διακόσμηση της «Ουρανίας» οροφής του ναού της Φανερωμένης της Ζακύνθου με βοηθό τον Στέφανο Πασηγέτη. Δυστυχώς η διακόσμηση αυτή καταστράφηκε στον σεισμό του 1953.
Αλλά αρκετά έργα του σώζονται ακόμα
Το γενέσιον της Παναγίας φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου. Ο Νικόλαος Δοξαράς φιλοτέχνησε επίσης την Ουρανία στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στην Λευκάδα, αλλά και αυτό το έργο καταστράφηκε από μεταγενέστερη πυρκαγιά.
Ο Νικόλαος Δοξαράς συνέχισε πιστός στην παράδοση του πατέρα του αντικαθιστώντας την βυζαντινή αγιογραφία με ιταλικής νοοτροπίας έργα. Η επίδρασή του ήταν σημαντική στην αλλαγή του προσανατολισμού της ελληνικής ζωγραφικής από την Ανατολή προς την Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου