16 Δεκ 2012

Ένα βήμα από τη στάση πληρωμών βρίσκετε και ο δήμος Ζακύνθου

Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών είναι 100 δήμοι της χώρας σύμφωνα με εκτίμηση της ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Παραπολιτικά. Ανάμεσά τους και ο δικός μας δήμος, που όμως δεν θα πρέπει να αισθάνεται μοναξιά μιας και θα έχει παρέα τους δήμους  Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Κεφαλλονιάς,  Παξών και Κέρκυρας.


Η εκτίμηση είναι ότι με την έναρξη του 2013 θα έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, ήτοι θα υπάρξει εκ μέρους τους στάση πληρωμών.

Ανάμεσα στους 100 μάλιστα είναι οι τέσσερις από τους πέντε μεγάλους: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Λάρισας οι οποίοι είναι έτοιμοι να κηρύξουν πτώχευση.

Στην ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι 4 δήμοι: Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Παξών και Κέρκυρας.

Στην ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν εφτά δήμοι:  Κομοτηνής, Θάσου, Παγγαίου, Παρανεστίου, Μύκης, Ιάσμου, Φυλήρας-Αρριανών (οι τρεις τελευταίοι είναι μειονοτικοί δήμοι).

Στην ΠΕΔ Αττικής, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν 13 δήμοι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ο Δήμος Αθηναίων. Επίσης οι δήμοι: Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ηρακλείου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Σαλαμίνας, Αγίας Βαρβάρας, Αλίμου, Ασπροπύργου, Αιγάλεω,  Αχαρνών,  Βύρωνα και Περάματος.

Στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας,  δύο δήμοι αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας: ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η Πάτρα, φαίνεται πως αντιμετωπίζει άμεσα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προς εκεί οδεύει και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας.

Στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, με το ένα πόδι στη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών βρίσκονται έξι δήμοι: οι δήμοι Αμύνταιου, Βοΐου, Κοζάνης, Σερβίων-Βελβεντού, Φλωρίνης και Εορδαίας
Στην ΠΕΔ Ηπείρου προς στάση πληρωμών οδεύουν 16 ΟΤΑ: οι δήμοι Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας.

Στην ΠΕΔ Θεσσαλίας, άμεσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 12 δήμοι: το σημαντικότερο εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ο Δήμος Τρικκαίων, με τους μεγάλους δήμους της περιφέρειας, τωνΛαρισαίων και του Βόλου, αλλά και του Κιλελέρ και της Καρδίτσας. Επίσης, οι δήμοι Πύλης, Μουζακίου, Φαρκαδόνας, Τεμπών, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Αλμυρού.


Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, 13 ΟΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα: ο πρώτος δήμος ουσιαστικά που κήρυξε στάση πληρωμών ήταν η Έδεσσα. Έπονται οι δήμοι Θέρμης, Παύλου Μελά, Ηρακλειάς, Αλμωπίας, Κατερίνης, Κασσάνδρας, Κορδελιού, Δράμας, Δίου-Ολύμπου,  Σιντικής, Βέροιας και Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας.

Στην ΠΕΔ Κρήτης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 15 δήμοι:  Μίνωα Πεδιάδος, Βιάννου, Γόρτυνας, Φαιστού, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιάς, Κισσάμου, Σφακίων, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας και Ανωγείων.

TarotΣτην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, άμεσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 4 δήμοι: των Καλυμνίων, της Λέρου και της Ρόδου (έχει 3 εκατ. μισθοδοσία, 500 εκατ. ευρώ «έφτασαν» στο ταμείο), αλλά και τηςΤήλου που «κατεβάζει ρολά» μετά το 48ωρο λουκέτο των δήμων, στις 13 και 13 Σεπτεμβρίου. «Το μεγάλο πρόβλημα το έχουμε οι μεγάλοι δήμοι της Δωδεκανήσου, όχι τόσο οι μικρότεροι οι οποίοι πάσχουν κυρίως από προσωπικό. Αλλά εάν συνεχιστεί η κατάσταση κανένας δήμος δε θα μπορέσει να αντέξει», δηλώνει στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς. Και ποια είναι η λύση; «Ναπαραιτηθούμε όλοι, δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια για να φανεί τοπρόβλημα, τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω, εκτός Ελλάδας».

Στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, όπως και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, οι δήμαρχοι εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη. Το σημαντικότερο πρόβλημα προς το παρόν φαίνεται πως το αντιμετωπίζει ο Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.

Στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, πρόβλημα έχουν ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, όπως άλλωστε το έχει δηλώσει κατά καιρούς και ο ίδιος ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Τετριμίδας.

Έλα και εις ανώτερα.
Τώρα τι ανάκαμψη είναι αυτή που μας λέει ο πρωθυπουργός μένει να τη δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου