8 Οκτ 2014

Από το 1985 ήταν τα πυρομαχικά που σκότωσαν τα τρία παλικάρια στον Βόλο

ΠΥΡΟΣΩΛΗΝΕΣ 30 ΕΤΩΝ! Γιατί δεν είχαν αποσυρθεί; 
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη κάτω υπό ποιες συνθήκες εξερράγη ο όλμος που προκάλεσε το θάνατο των τριών στρατιωτών, ενός οπλίτη θητείας και δύο επαγγελματιών οπλιτών.


Οι ειδικοί πραγματογνώμονες που επισκέφθηκαν το στρατόπεδο Γλαφυρών Βόλου έχουν αφήσει για την ώρα ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πιθανότερη αιτία της έκρηξης είναι η αστοχία υλικού και όχι κάποιος λάθος χειρισμός από τους τρεις στρατιώτες.
Η έκρηξη φαίνεται ότι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια άσκησης, στο κοντινότερο πεδίο βολής από το στρατόπεδο, την ώρα που οι τρεις άνδρες επιχειρούσαν να γεμίσουν με βλήμα τον όλμο και να πυροδοτήσουν. Οι στρατιωτικοί δυσκολεύονται να εξηγήσουν το πως έγινε η έκρηξη στο ολμοβόλο.
Σε κάθε τέτοια άσκηση με ρίψη βλημάτων από όλμο, δίπλα από τον σωλήνα που ρίχνει το βλήμα πάντα υπάρχουν τρία άτομα. Ο ένας είναι ο σκοπευτής, ο άλλος γεμίζει με βλήματα και ο άλλος είναι ο βοηθός.
Πάντα, πίσω τους κάθεται ένας αξιωματικός και εποπτεύει τις ρίψεις που γίνονται, συνήθως σε δύο ή τρεις σωλήνες. Αυτός ήταν και ο μόνος που σώθηκε και δεν σκοτώθηκε.
Από την επιτόπια έρευνα προέκυψε ότι τα πυρομαχικά ήταν ελληνικής κατασκευής του 1985 και ίσως εκεί να κρύβεται το μυστικό της τραγωδίας. Το ζητούμενο είναι γιατί δεν έχουν αποσυρθεί οι τριαντάχρονοι αμερικανικοί πυροσωλήνες ένας εκ των οποίων προκάλεσε το χθεσινό φονικό στον Βόλο, αφού οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τη δεκαετία του 2000 προμηθεύτηκαν ένα εκατομμύριο σύγχρονους πυροσωλήνες από την ΠΥΡΚΑΛ.
Η χθεσινή τραγωδία είναι πανομοιότυπη με εκείνη που σημειώθηκε το 1991 στον Εβρο κατά τη διάρκεια άσκησης που διεξαγόταν παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη.
Όπως ανακοίνωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, οι νεκροί της φονικής έκρηξης είναι οι επαγγελματίες οπλίτες:
- Λοχίας Αναστάσιος Μετζάλας, 34 χρονών, κάτοικος Βόλου, με καταγωγή από Αθήνα, παντρεμένος και πατέρας ενός βρέφους 9 μηνών
- Λοχίας Γεώργιος Ορφανίδης, 33 χρονών, κάτοικος Βόλου, με καταγωγή από τις Σέρρες, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών 4,5 και 2,5 χρονών
- Οπλίτης Φώτης Ανδρικόπουλος, 19 χρονών, με καταγωγή από την Αχαΐα, ο οποίος και επρόκειτο να απολυθεί στις 20 Οκτωβρίου
Από την έκρηξη τραυματίστηκε από θραύσμα στην κοιλιακή χώρα και ο υπολοχαγός Πεζικού, Κωνσταντίνος Βακάλης, 30 χρονών, που γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει καταγωγή από τη Φλώρινα, ο οποίος είναι παντρεμένος και κάτοικος Βόλου.
Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Λάρισας, ενώ έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές για να ριχθεί φως στις αιτίες του δυστυχήματος.
Οι σοροί των τριών στρατιωτών μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο της Λάρισας, προκειμένου να εξεταστούν από τον ιατροδικαστή. Η σορός του 19χρονου, ο οποίος υπηρετούσε τη θητεία του, θα μεταφερθεί με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Πάτρα.
Ειδικά για τον 19χρονο, ο θάνατός του στο πεδίο βολής μοιάζει τραγική ειρωνεία.
Ο Φώτης Ανδρικόπουλος, γιος αξιωματικού της Ασφάλειας Πατρών, επρόκειτο να απολυθεί σε έναν μήνα και ο υπολοχαγός του πρότεινε να του δώσει άδεια αλλά εκείνος δεν δέχτηκε. «Θα κάνω τις βολές και μετά θα φύγω», του απάντησε, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Αμυνας, Ι. Λαμπρόπουλος.
Οι γονείς του ψάχνουν να βρουν τώρα τις αιτίες και τους υπεύθυνους για το περιστατικό και τον άδικο χαμό του γιου τους.
Από το ίδιο περιστατικό, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τραυματισμένος είναι ο 30χρονος υπολοχαγός του πεζικού Κ.Β., ο οποίος νοσηλεύεται στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τραυματισμός του, προήλθε από θραύσμα στην δεξιά κοιλιακή χώρα, γεγονός που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση του άμεσου χειρουργείου, ώστε να αφαιρέσουν το θραύσμα και να επιδιορθώσουν τις τυχόν βλάβες που του έχει προκαλέσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιμοδυναμική κατάσταση του υπολοχαγού χαρακτηρίζεται καλή από τους θεράποντες γιατρούς.
Για το περιστατικό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και συλλυπητήρια απέστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου