8 Αυγ 2014

Καταστροφικός νόμος – θα αλλάξει όψη το ναυάγιο - Κοινοβουλευτική ντροπή λένε 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις

Με την υπερψήφιση του δασοκτόνου νομοσχεδίου, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη δόμηση των χιλιάδων στρεμμάτων που πρόσφατα πουλήθηκαν στα ορεινά της Ζακύνθου, από τους απογόνους μια παλιάς ζακυνθινής οικογένειας, σε μια εταιρεία η οποία φέρεται να σχετίζεται με τις αγοραπωλησίες του Εμίρη του Κατάρ.

«Ημέρα κοινοβουλευτικής ντροπής» χαρακτηρίζουν την προχθεσινή Τρίτη, έντεκα γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κατηγορούν το ΥΠΕΚΑ και 50 βουλευτές γιατί υπερψήφισαν το άρθρο 36, «το χειρότερο από τα άρθρα» του δασοκτόνου νομοσχεδίου.

Επικήρυξαν 50 βουλευτές που ψήφισαν το «δασοκτόνο νομοσχέδιο»...

"Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, το άρθρο 36 προβλέπει σωρεία από νέες χρήσεις και περαιτέρω διευκόλυνση ισχυουσών χρήσεων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις (όπως εκχερσώσεις, διανοίξεις δρόμων, εγκαταστάσεις ενέργειας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.ά.)", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

"Επίσης, επιτρέπονται πλέον επιβαρυντικές χρήσεις και για τα πάρκα και τα άλση σε πόλεις. Η ανυπολόγιστη συνολική επιβάρυνση για τον δασικό πλούτο της χώρας θα είναι μη αναστρέψιμη" επισημαίνουν οι οργανώσεις:

MEDASSET, Greenpeace, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Αρχέλων, MΟm, ΑΝΙΜΑ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF.

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο "μνημείο κακής νομοθέτησης, ανασφάλειας δικαίου και περιφρόνησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου. Με την αποδοχή σωρείας τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, τη συνεχιζόμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, την αγνόηση όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σωρεία ασαφειών και φωτογραφικών ρυθμίσεων, ο νέος νόμος που ψήφισε η πλειοψηφία του Β' Τμήματος Διακοπών της Βουλής αποτελεί ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία.

Η κρίση δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές, στο όνομα μιας μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους 'ανάπτυξης'" τονίζουν οι έντεκα οργανώσεις υπογραμμίζοντας ότι ο φυσικός πλούτος της χώρας απειλείται από την κυβερνητική πολιτική. "Το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κεφάλαιο για διατήρηση και ως πεδίο ανάπτυξης μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας και όχι ως αναλώσιμος πόρος".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου