15 Ιουλ 2014

Που θα πάνε τα σκουπίδια; Οι γειτονικοί νομοί δεν τα δέχονται!

Η νέα δημοτική αρχή της Ζακύνθου ξέρει καλα ότι η Κεφαλονιά δεν δέχεται τα σκουπίδια μας σε περίπτωση που αποφασιστεί η μεταφορά τους εκτός νομού λόγω έλλειψης χώρου για να τα εναποθέσουμε. Ο κ. Κολοκοτσάς έχει το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών πρώτο διότι κανένας δεν θέλει κοντά του τα σκουπίδια. Ο Δήμαρχος της Κεφαλονιάς υπαναχώρησε κάτω από την πίεση του Δημοτικού του Συμβουλίου.


Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας έχει ζητήσει από την Περιφέρεια να διαθέσει πιστώσεις για την επέκταση του τοιχίου στο Σκοπό ώστε να συγκρατηθεί ο όγκος που υπάρχει και να μην τεθεί σε κίνδυνο κατολισθήσεων η περιοχή.
Το τοιχίο για το οποίο ζητούν χρηματοδότηση πρέπει να περάσει από τεχνικό συμβούλιο και είναι επιπλέον διαδικασία καθώς το κόστος του αναμένετε να φτάσει τα 900.000 ευρώ απ΄ ότι λένε από τη περιφέρεια και τονίζουν πως δε μπορούν να παίρνουν συνεχώς χρήματα και να μην εξασφαλίζουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των σκουπιδιών.

Από τη πλευρά του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς καλεί σε κοινή δράση καλεί τις αρχές και του φορείς του νησιού για να αντιμετωπισθεί η «βόμβα» των σκουπιδιών, και αναφέρει σε ανακοίνωση του τα εξής:

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Ζακυνθινοί ότι κληρονομούμε μια βόμβα που θα καταστρέψει το νησί μας, εφόσον εκραγεί. Ο χρόνος αντίδρασης μας άρχισε να μετράει από την επομένη της εκλογής μας και συνεχίζεται, με τη διαβεβαίωση ότι τα εγκλήματα του παρελθόντος εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε.

Γι αυτόν το λόγο καλώ όλους τους φορείς της Ζακύνθου, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Βουλευτή σε κοινή δράση, καθ´ όσον ο ΧΥΤΑ του Σκοπού έχει κλείσει με απόφαση του Περιφερειάρχη και αν μεταφέρονται σκουπίδια εκεί, μεταφέρονται παράνομα. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο κ. Σπύρος Πλέσσας (προιστάμενος περιβάλλοντος Περιφερειακής Ενότητας), με τον οποίο αρχίσαμε τη συνεργασία μας.

Συζητάμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια και Κυβέρνηση) για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ζητήσαμε άμεσα τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στον ΧΥΤΑ και τη λειτουργία Βιολογικού για την αποκατάσταση του χώρου και αποφυγή κατολίσθησης με τα πρώτα πρωτοβρόχια.

Οποιαδήποτε άλλη λύση για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσω ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης του το 2015, θα ολοκληρωθεί το 2019. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς και τα Πανεπιστήμια, θα δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το νησί μας.


Τέλος, θα ζητήσουμε για αυτό το ευρωπαϊκό νησί, που τα 2/3 είναι περιοχές Natura και προστασία θαλάσσιας χελώνας, η κυβέρνηση της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας βοηθήσουν για οριστική λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου