20 Ιουλ 2014

Οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι;

Το 2014 είναι μεταβατικό έτος για τους αγρότες όλης της Ευρώπης, σηματοδοτεί το πέρασμα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική που είχε ψηφιστεί το 2003, στην ΚΑΠ που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015.


Ο κανονισμός που ορίζει το πλαίσιο προσαρμογής στα νέα δεδομένα δεν εχει οριστικοποιηθεί παρ’ ότι απομένουν λίγες ακόμα μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση της ελληνικής πρότασης στα κοινοτικά όργανα σε σχέση με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά αυτή ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Για όσους έχουν αντιληφθεί τη σημασία των αλλαγών οι αποφάσεις είναι κρίσιμες και θα επηρεάσουν σημαντικά περιοχές όπως η Ζάκυνθος.

Και αυτό γιατί ο όγκος των επιδοτήσεων προέρχεται από "ευνοημένα" προϊόντα τής μέχρι σήμερα αγροτικής πολιτικής, όπως είναι η σταφίδα και το ελαιόλαδο.
Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές, το ερώτημα όμως είναι μέχρι πού θα φτάσουν και πόσο θα επηρεάσουν τις ίδιες τις καλλιέργειες.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους καλλιεργητές σταφίδας, των οποίων το εισόδημα στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη στρεμματική ενίσχυση.
Την ώρα που αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις, οι αγρότες είναι στο απόλυτο σκοτάδι καθώς ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι τώρα για να ενημερωθούν και κανένας δεν κινείται ώστε να παρθούν οι λιγότερο οδυνηρές αποφάσεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέτρεψε πλήρως τους σχεδιασμούς της προηγούμενης και την τελευταία ώρα εξελίσσεται μια συζήτηση "εν κενώ" -χωρίς πρόταση δηλαδή- με αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες εκπροσωπώντας διαφορετικές κατηγορίες, εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα και απόψεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να γεφυρωθούν.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τελικά θα προταθεί η λύση των δύο περιφερειών στην Ελλάδα (καλλιέργειες και βοσκότοποι) και από εκεί και ύστερα εξελίσσεται ένα παζάρι σχετικά με τις καλλιέργειες που θα ενταχθούν στο σύστημα της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης, αλλά και εκείνες που θα επιχειρηθεί να περιοριστούν οι απώλειες με "πλάγιο" τρόπο μέσα από άλλες πολιτικές που προβλέπονται από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (πρασίνισμα, ορεινές περιοχές κ.λπ.).

Στη λίστα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις (ανάλογα με την παραγωγή) βρίσκονται εσπεριδοειδή, βιομηχανική ντομάτα, ρύζι και 2-3 ακόμη προϊόντα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί η ένταξη του ελαιολάδου και της σταφίδας σε ειδικές πολιτικές για να αντισταθμιστεί μέρος των σημαντικών απωλειών.

Μια μεγάλη αλλαγή που θα επηρεάσει σημαντικά την αγροτική οικονομία, αποφασίζεται ερήμην των αγροτών, στο παρά πέντε και στο πόδι εν μέσω αντικροούμενων απόψεων και σύγκρουσης συμφερόντων.

Λιγότερα χρήματα θα μοιραστούν σε πολύ περισσότερους αγρότες (όλοι θα παίρνουν επιδότηση), αλλά σημαντικά ποσά θα αφαιρεθούν από τους περισσότερους αγρότες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου