12 Ιουλ 2014

Τουρισμός 2014 Ζάκυνθος: Λίγοι πανηγυρίζουν και πολλοί κλαίνε

Εντυπωσιακό χαρακτηρίζει η κ. Χριστίνα Τετράδη, που είναι Οικονομικής επόπτρια  του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και προέδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά.
Την ιδία ώρα που τα καταστήματα στενάζουν από οικονομική δυσπραγία. 


Διότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών έχουν κλείσει πακέτα all inclusive, με αποτέλεσμα να τρώνε και να πίνουν εντός των ξενοδοχειακών μονάδων και μάλιστα καθώς κυκλοφορεί ευρέως στη πιάτσα, τροφές και ποτά αμφιβόλου ποιότητας.

Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζουν οι καταστηματάρχες – αν και σταγόνα στον ωκεανό -  την αύξηση που παρατηρήθηκε στους επιβάτες των πτήσεων Αθήνα-Ζάκυνθος, τόσο με Έλληνες επιβάτες, επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, όσο και με ξένους οι οποίοι, με βάση την Αθήνα, επισκέφτηκαν και το νησί μας.

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι πτήσεις από την ανατολική Ευρώπη, που πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, αλλά και οι πτήσεις από παραδοσιακές τουριστικές αγορές, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας.

Στα στοιχεία των αφίξεων του αεροδρομίου, καταγράφεται αύξηση 19,75% για τον Ιούνιο. Και προβλέπετε να ξεπεράσει το 20% στο εξάμηνο.

Οι χώρες με μεγαλύτερη άνοδο στης αφίξεις είναι οι εξής:

Λευκορωσία 204,68%
Βουλγαρία 146,62%
Ρουμανία 114,48%
Ουγγαρία 80,48%
Ολλανδία 48,25%
Πολωνία 45,24%
Σερβία 31,64%
Αυστρία 16,24
Μεγάλη Βρετανία 14,61%
Ελβετία 13,08%
Βέλγιο 10,73%

Με μείωση:

Γερμανία 3,42%

Ρωσία 8,55%

3 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι καλημέρα σας.
    Και από τα πάρα πάνω δημοσιευόμενα στοιχεία παρατηρείται αύξηση αριθμητική τουριστών προερχομένων από τις πρώην ανατολικές χώρες. Οι πελάτες αυτοί ενδιαφέρονται για διακοπές χαμηλού κόστους , (ήλιου και θάλασσας ) με όσο το δυνατόν εξασφαλισμένα τα συνολικά έξοδα διακοπών τους και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για ότι αυτοί έχουν πληρώσει. Το πακέτο αυτό λοιπόν είναι αυτό του all inclusive και το επιλέγει το 75% αυτού του τύπου τουριστών. Θεματικών ενδιαφερόντων τουρίστες και υψηλότερης εισοδηματικής τάξης θα δούμε στο νησί ( ίσως το πιο ωραίο του κόσμου ), όταν αποκτηθούν εδώ και οι αντίστοιχες υποδομές που θα καλύπτουν τις καταναλωτικές αναζητήσεις των τουριστών αυτών που όλοι μας θα θέλαμε να επισκέπτονται το νησί μας. Αυτό σημαίνει τώρα ότι τα περασμένα χρόνια χάσαμε πολλά τρένα ανάπτυξης και ότι για το μέλλον οφείλουμε να σχεδιάσουμε υπεύθυνα ρεαλιστικά και με αυστηρές προτεραιότητες . Αυτά όμως τα κάνουν ξέρετε οι αιρετοί άρχοντες όλων των βαθμίδων οι οποίοι διαθέτουν γνώση ανάπτυξης και όραμα για τον τόπο τους . Αυτούς τους είδατε άραγε πουθενά; Εμείς όμως τους εκλέγουμε και όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη. Τελικά κλείνοντας στο σύνολο έχουμε αυτό που μας πρέπει. Καμία λοιπόν διαμαρτυρία και για το all inclusive, οι επόμενες γενεές ίσως τα καταφέρουν και το αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω με τα προαναφερομενα αλλα περα απο τις αναμφισβητητες ευθηνες των αιρετων εχουμαι κι εμεις κι αυτο διοτι ποτε δεν δωσαμαι εμπεριστατωμενες και σαφεις προτασεις που να στοχευουν σε εναν αλλο μοντελο τουριστικης αναπτυξης του τοπου, οταν ΠΧ εχουμε ως σημα κατατεθεν της Ζακυνθου το Ναυαγιο κι οχι αλλα σπουδαια και εγκαταλελειμμενα μνημεια του τοπου μας τοτε ο ξενος επισκεπτης δεν μπορει να γνωριζει τις εναλλακτικες μας προτασεις περα απο τη διαμαρτυρια επιβαλεται να κανουμε και προτασεις και δρασεις ανασυγκροτησης του τουριστικου μας προιοντος.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου