13 Αυγ 2013

Τα πανηγύρια του δεκαπενταύγουστου στη Ζάκυνθο

Κάθε χρόνο σ’ όλη την Ελλάδα στις 15 Αυγούστου γιορτάζουν την κοίμηση της Θεοτόκου. Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

 Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη.
Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας.

Από την μεγάλη αυτή γιορτή της ορθοδοξίας δεν θα μπορούσε να λείπει η Ζάκυνθος, που έχει πάμπολλους ναούς αφιερωμένους στη Παναγία.
Τα τρία σημαντικότερα πανηγύρια μεταξύ άλλων είναι τα πιο κάτω:

Πανηγύρι της παναγίας Φανερωμένης στη Ζάκυνθο

Ο Ναός βρίσκεται προς το νότιο μέρος της πόλης της Ζακύνθου στη συνοικία του Άμμου.
Η παράδοση αναφέρει ότι κτίστηκε ένας μικρός ναός, επί δυναστείας των Δε-Τόκκων (1357-1485), με έξοδα των περιοίκων, όταν βρέθηκε στην εκεί αμμώδη παραλία μια εικόνα της Παναγίας. Εξ ου και το όνομα της Φανερωμένης, από τη φανέρωση της εικόνας της Θεομήτορος.
Ο ναός είχε καταστραφεί από τους φονικούς σεισμούς του 1953, αλλά ανοικοδομήθηκε με τα ίδια υλικά , ακολουθώντας την παλαιά του μορφή και κρατώντας το παλιό καμπαναριό του που δεν κατέρρευσε.
Οι ελάχιστες αγιογραφίες που σώθηκαν είναι τόσο μεγάλης σημασίας που φυλάσσονται στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης.
Στα χρόνια της Ενετοκρατίας, η πλατεία της Φανερωμένης, αντιθέτως με την πλατεία του Αγίου Μάρκου ήταν η πλατεία συνάντησης των λαϊκών.
Ο Ναός έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο
Σ’ αυτόν τον χώρο λοιπόν γίνετε το κυριότερο πανηγύρι της πόλις.


Η Παναγία η Σκοπιώτισσα

Το μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία είναι από τα παλαιότερα του νησιού. Ιδρύθηκε πριν από τα μέσα του 15ου αιώνα και το 1534 παραχωρήθηκε στην οικογένεια των ευγενών Λογοθετών όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. Στις μέρες μας σώζονται μόνο τα ερείπια του μοναστηριού και ο ναός της Παναγίας που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Μονής. Ο ναός της Παναγίας της Σκοπιώτισσας είναι λευκός, έχει κτιστεί σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και μαζί με τον ναό του Αγίου Αντρέα στο Καλαμάκι είναι οι μοναδικές εκκλησίες βυζαντινής αρχιτεκτονικής του νησιού. Θεμελιώθηκε πάνω σε αρχαίο ναό της θεάς Αρτέμιδος και κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο της εκκλησίας, όπως η είσοδος και το δάπεδο του ναού. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σκοπιώτισσας που κάποτε κατά περιόδους σεισμών οι κάτοικοι την κατέβαζαν στην χώρα όπου γινόταν μεγαλόπρεπη λιτανεία.
Η θέα από την Παναγία της Σκοπιώτισσας είναι μαγευτική. Ακόμα πιο μαγευτική είναι από έναν βραχώδη λοφίσκο στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας. Μπορείς να τον σκαρφαλώσεις από την πίσω μεριά με σχετική ευκολία αφού υπάρχουν σκοινιά που σε καθοδηγούν και σε στηρίζουν. Δοκίμασε το οπωσδήποτε. Η θέα είναι μοναδική, κάτω από τα πόδια σου απλώνεται ένα πανοραμικό τοπίο με χωριά, λόφους, βλάστηση, θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει η ματιά σου. Αν βρεθείς στην Ζάκυνθο το 15 Αύγουστο, η Παναγία της Σκοπιώτισσας έχει την τιμητική της. Κατά το πανηγύρι βγάζουν την εικόνα της Παναγίας για προσκύνημα στους πρόποδες του λόφου.


Η Παναγία η Κεριώτισσα

Η εκκλησία της παναγίας της Κεριώτισσας η οποία κτίστηκε τον 16ο αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο του Κερίου, στο νότιο μέρος του νησιού.
Η εικόνα της παναγιάς είναι παμπάλαια, και με βάση τη παράδοση βρέθηκε στο μέρος που βρίσκετε ο ναός το 1606, και είναι διπλής όψεως, στη μια απεικονίζει την Παναγία και στην άλλη τον Άγιο Νικόλαο.
Ο πλευρά του Άγιου Νικολάου είχε καεί οπό πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα παλιά χρονιά.
Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα δείτε πολλά σπουδαία έργα τέχνης, ένα ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο ρυθμού μπαρόκ, ένα ευαγγέλιο του Διαμαντή Μπαφά χρονολογίας 1840 αλλά και επίσης την αρχαία εικόνα της Θεοτόκου δεξιοκρατούσας, η οποία στηρίζεται σε μια ξυλόγλυπτη χρυσωμένη καθέδρα, και αποτελεί τον μεγαλύτερο θησαυρό του ναού.

Να πούμε εδώ ότι η εκκλησία γιορτάζει την πρώτη και δεύτερη μέρα του Πάσχα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και ο εορτασμός του 15Αύγουστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου