19 Αυγ 2013

Από 2014 ο νέος φόρος ακινήτων θα γονατίσει τη κοινωνία

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα μπει από το 2014 κατ’ απαίτηση της τρόικας, προκειμένου να βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,15 δισ. ευρώ για να εξασφαλιστεί ότι θα εισπραχθούν μέσα στο 2014 περισσότερα από 2,9 δισ. ευρώ για να μη προκύψει τρύπα στα φορολογικά έσοδα
Με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών θα τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος για εκτάσεις γης εκτός σχεδίου όπως αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι. Δε θα εξαιρεθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στην κλίμακα αυτή, κάθε συντελεστής θα είναι ένα ποσό φόρου ανά στρέμμα και θα ξεκινά από το 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πρώτος συντελεστής θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε επαγγελματίες αγρότες. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και μπορεί να φτάσει και τα 60€ το στρέμμα για ακίνητα... «φιλέτα»!

Ο υπολογισμός του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ. Καθώς επίσης και την επιβολή φόρου και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.

Παραδείγματος χάριν μια κατοικία 130 τ.μ. στη Ζάκυνθο, με τιμή ζώνης 900 ευρώ και τεσσάρων ετών (συντελεστής παλαιότητας 1,25)
Ενιαίος Φόρος: 438,75 ευρώ
Χαράτσι: 552,5 ευρώ σε πέντε δόσεις


Να δούμε που θα βρει ο κόσμος τα λεφτά να πληρώσει τους τοκογλύφους και τα τσιράκια τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου