18 Σεπ 2012

Τουρκιά: Ερευνούν δολοφονία του Τουργκούτ Οζάλ. Θα γίνει εκταφή


Τον τελευταίο καιρό συζητείται έντονα το ενδεχόμενο της δολοφονίας του Τουργκούτ Οζάλ και μετά από παρουσίαση στοιχείων η εισαγγελία αποφάσισε να δώσει άδεια για το άνοιγμα του τάφου του.


Η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο δολοφονίας του Οζάλ προέκυψε  έπειτα από την έκθεση του Συμβουλίου Κρατικού Ελέγχου (DDK) η οποία χαρακτηρίζει τον θάνατό του «ύποπτο». Εδώ και δύο χρόνια η οικογένεια του πρώην προέδρου ισχυρίζεται ότι ο Οζάλ δολοφονήθηκε.
«Ο ξαφνικός θάνατος ενός προέδρου είναι πάντοτε ύποπτος», αναφέρεται στην έκθεση της DDK, η οποία δραστηριοποιήθηκε έπειτα από οδηγίες του σημερινού Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.  Στην έκθεση εκφράζεται παράλληλα απορία γιατί δεν διενεργήθηκε νεκροψία έπειτα από τον θάνατο του αλλά και γιατί δεν έγινε τότε έρευνα στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά γύρω από τον θάνατο του Οζάλ.
Δεν δόθηκε εξήγηση γιατί δεν υπήρχε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο προεδρικό μέγαρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο αμέσως, παρότι είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Να σημειωθεί πάντως ότι η επιτροπή ανακοίνωσε πως η έρευνα που διενήργησε είναι περιορισμένη, γι' αυτό και χαρακτηρίζει «αφηρημένους» τους ισχυρισμούς για δολοφονία.

Ο Τουργκούτ Οζάλ πέθανε το 1993 και μέχρι την τελευταία στιγμή εργαζόταν με έντονους ρυθμούς.
Από τότε ήδη υπήρχαν υποψίες για δολοφονία του, αλλά έρευνα δεν είχε γίνει ποτέ.
Το 2010 οι ισχυρισμοί αυτοί πήραν νέα τροπή όταν η σύζυγός του Σεμρά και ο γιος του Αχμέτ δήλωσαν ότι οι ίδιοι πιστεύουν πως ο πρώην πρόεδρος δολοφονήθηκε.
Μάλιστα η Σεμρά Οζάλ συγκεκριμενοποίησε τις καταγγελίες, ισχυριζόμενη ότι η δολοφονία του πρώην προέδρου έγινε από δηλητηριασμένη λεμονάδα, την οποία ήπιε σε μια έκθεση που πήγε με το ζόρι, έπειτα από πίεση του συμβούλου του.

Η  επιτροπή φέρεται να δίνει βάση και σε ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο ελπίζοντας ότι με αυτό θα δοθεί φως στα αίτια του θανάτου του Τουργκούτ Οζάλ.
Ο γιατρός του, Τζενγκίζ Ασλάν, έπειτα από τον θάνατό του Πρωθυπουργού, του είχε αφαιρέσει μερικές τρίχες για ενθύμιο ή ίσως και για μια πιθανή μελλοντική έρευνα.
Σήμερα υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις από αυτό το στοιχείο.


Πηγή SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου