15 Σεπ 2012

«Ας πάει στο διάβολο η τρόικα» Επιτέλους το είπαν οι Πορτογάλοι εμείς πότε θα το πούμε;


Με κεντρικό σύνθημα «ας πάει στον διάβολο η τρόικα», περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες πολίτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας, αλλά και άλλων πόλεων της Πορτογαλίας, κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα.

Οι διαδηλώσεις, που εκτός από τη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 30 πόλεις της Πορτογαλίας, έγιναν έπειτα από έκκληση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, ποιητών και μουσικών και δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα, αν και κάποιες από αυτές είχαν την υποστήριξη κάποιων κομμάτων της άκρας αριστεράς και του βασικού πορτογαλικού συνδικάτου CGTP.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει του χρόνου κατά 11% με 18% τους μισθούς, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισοδυναμεί με την απώλεια ενός μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου