3 Σεπ 2012

Τηλεόραση έλεγχος με μια ματιά (Βίντεο)


 Μια τηλεόραση που μπορεί και ελέγχεται μόνο με το βλέμμα του θεατή παρουσίαση η εταιρεία Haier από την Κίνα στη διεθνή έκθεση IFA 2012 του Βερολίνου.


Η τηλεόραση με το όνομα Gaze TV δεν χρειάζεται τηλεκοντρόλ καθώς ελέγχεται μόνο με τα μάτια του θεατή.

Η συσκευή χρησιμοποιεί την τεχνολογία μιας σουηδικής εταιρείας με το όνομα Tobii που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τον έλεγχο των υπολογιστών με τα μάτια.

Ο έλεγχος της τηλεόρασης είναι απλός, αρκεί οι χρήστες να κοιτάξουν στο πάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούν το interface και στη συνέχεια με τα μάτια τους μπορούν να αλλάξουν κανάλι, να μειώσουν τον ήχο ή να δώσουν άλλες εντολές στο δέκτη τους.

Όλα αυτά γίνονται με τα μάτια αρκεί ο χρήστης να εστιάσει στο σωστό σημείο κάθε φορά.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και αναμένεται να επεκταθεί κι άλλο στο μέλλον προκειμένου να αποφύγει δυσλειτουργίες.

Πρόκειται για μια καινοτομική λύση που ενδέχεται να αντικαταστήσει το παραδοσιακό τηλεχειριστήριο.

Σήμερα οι τηλεοράσεις προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα στο χρήστη να τις ελέγξει με τη φωνή του και τα χέρια του, όχι όμως και με τα μάτια του.

Το στοίχημα σε αυτή την τεχνολογία όπως και στις παρόμοιες είναι να αποφευχθούν τα λάθη στο χειρισμό που θα οδηγήσουν σε εκνευρισμό το χρήστη που τελικά θα απορρίψει την τεχνολογία.

Το αρνητικό με τη συγκεκριμένη τεχνολογία σήμερα είναι ότι πρέπει να ρυθμίζεται ξεχωριστά για κάθε χρήστη ο οποίος δεν θα πρέπει να φοράει γυαλιά αν θέλει το μηχάνημα να έχει ακρίβεια.

Η Tobi σχεδίασε τη συγκεκριμένη τεχνολογία αρχικά για να βοηθήσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα ενώ ευελπιστεί ότι το πρώτο προϊόν θα εμφανιστεί στην αγορά μέσα στο 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου