26 Αυγ 2014

Έρευνα για την ανάδειξη υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου στην Κέρκυρα

Τα υπεραιωνόβια δέντρα αργοπεθαίνουν και ζητούν την προσοχή μας.
Ολόκληροι πληθυσμοί αρχαίων δέντρων αφανίζονται από περιοχές γιατί κανείς μας δεν έδωσε την κατάλληλη προσοχή.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας σεβόμενο το περιβάλλον και με την πεποίθηση ότι η προστασία του, δημιουργεί σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης, υλοποίησε την πρόταση του μέλους της Ε.Ε.Ε, Βιολόγου κας Ελένης Λουκά για την ανάδειξη της χλωρίδας της Κέρκυρας στην περιοχή Στρογγυλή της Κέρκυρας.


Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από την Ε.Ε.Ε. και συνεχίστηκε κατά το διάστημα αυτό, με οχλήσεις σε διάφορους κρατικούς φορείς και επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να τελεσφορήσει με τη θετική ανταπόκριση και το μεγάλο ενδιαφέρον από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας (Institute of Forest Botany and Forest Zoology - Faculty of Environmental Sciences Dresden University of Technology (TU Dresden) με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff.

Aνδρέας Μπόγδος, Erik Fritzsche, Ελένη Λουκά, Sten Gillner,
Μαργαρίτα Βάρθη, Γεράσιμος Δραγανίγος,
Κατερίνα Μπόγδου, Σπύρος Μπόγδος
Η επιμονή της κας Λουκά, απέδειξε ότι "Πρέπει όχι μόνο να στοχεύεις καλά, αλλά και να τεντώνεις το τόξο με όλη σου τη δύναμη".
Στα μέσα Αυγούστου, αφίχθησαν από την Δρέσδη οι καθηγητές Βοτανολογίας Dr Sten Gillner και Erik Fritzsche του Πανεπιστημίου Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας, στο αεροδρόμιο Καποδίστριας της Κέρκυρας για να φιλοξενηθούν από τον επιχειρηματία κο Ανδρέα Μπόγδο στην περιοχή Στρογγυλή, ο οποίος πρόσφερε αφιλοκερδώς τη διαμονή, διατροφή και μεταφορά των καθηγητών για τις ανάγκες της επιστημονικής τους έρευνας.

Το μέλος της επιτροπής Κέρκυρας για την Ε.Ε.Ε. κος Γιώργος Ανδριώτης και το μέλος της Ε.Ε.Ε. κα Ελένη Λουκά, υποδέχτηκαν τους καθηγητές, οι οποίοι ξεκίνησαν την έρευνα με λεπτομερή έλεγχο και επαγγελματικότητα στους Άγιους Πάντες στο Πανοχώρι Στρογγυλής.

Η έρευνα στην περιοχή διήρκεσε τρεις ημέρες ενώ ακολούθησε επίσκεψη και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής στη Στρογγυλή, με πλούσια βλάστηση, για την αναγνώριση περισσότερων υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων. Σε κοντινό σημείο, όπου επικεντρώθηκε η έρευνα, στο κτήμα του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ελαιόδεντρου κου Ευάγγελου Μπαλή, αξίζει να σημειώσουμε ότι βρίσκεται το σπίτι ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής, του ποιητή Γεράσιμου Μαρκορά, πράγμα που δίνει μεγαλύτερη αξία στην όλη διαδικασία και στο αποτέλεσμά της.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, στήριξαν με την παρουσία τους και την αμέριστη βοήθειά τους, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κερκύρας και Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Στρογγυλής, κος Σπύρος Μπόγδος, ο γιατρός Στέφανος Λουκάς και κάτοικοι της περιοχής.

 Ελένη Λουκά, Dr. Sten Gillner, Μαργαρίτα Βάρθη
Το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές για τη συμβολή τους στην προσπάθεια ανάδειξης του ελαιοδέντρου στην Στρογγυλή Κέρκυρας και ιδιαιτέρως την κα Ελένη Λουκά για την εξαιρετική οργάνωση στο όλο εγχείρημα, τον κο Ανδρέα Μπόγδο του οποίου η συμβολή ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας και τέλος τον ιδιοκτήτη του ελαιοδέντρου κο Ευάγγελο Μπαλή για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της έρευνας στην Ε.Ε.Ε. Ευχή και ελπίδα όλων, η προσπάθεια να επιφέρει καρπούς, με την αναμενόμενη πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του Δάσους της Δρέσδης Γερμανίας, ώστε με τη στήριξη της πολιτείας να αναδειχθεί η περιοχή προστατευόμενη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωστή λειτουργία του οικοσυστήματος.

Στα πλαίσια αυτής της επιστημονικής εργασίας η δημοσιογράφος της Ε.Ε.Ε Μαργαρίτα Βάρθη πήρε συνέντευξη από τους Γερμανούς Βοτανολόγους του Δάσους του Πανεπιστημίου της Δρέσδης Γερμανίας Dr Sten Gillner και Erik Fritzsche στο σημείο που βρίσκεται το ελαιόδεντρο, όπου και πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
Όλη τη συνέντευξη της κ. Βάρθη διαβάστε την εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου