6 Αυγ 2014

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 400.000 ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ...

Να μην χρεώνουν ΦΠΑ 6,5% έως 23%, επιτρέπει σε περισσότερους από 400.000 μικρομεσαίους η κυβέρνηση. Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χαρδούβελης, όσοι έχουν τζίρο κάτω των 10.000 ευρώ, ...


μπορούν αν θέλουν να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ. «Αποκτούν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ» τόνισε ο κύριος Χαρδούβελης, ενώ θα απαλλαγούν από τα κόστη και την ταλαιπωρία για να υποβάλλουν κάθε τρεις και λίγο δηλώσεις ΦΠΑ στην εφορία.

Το σχέδιο αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) που θα πρέπει πριν επιλέξουν, να παραμείνουν στο σύστημα ΦΠΑ για τουλάχιστον πέντε  χρόνια. Κριτήριο θα είναι ο τζίρος των τελευταίων ετών.

Ποιοι θα γλιτώσουν 23% ΦΠΑ

Είχε προηγηθεί πάντως μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση του αρμόδιου υφυπουργού κυρίου Γιώργου Μαυραγάνη με την Τρόικα, προκειμένου να απαλλαχθούν από τον ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η απαλλαγή από ΦΠΑ των επιχειρήσεων με πολύ μικρό τζίρο βρίσκει σύμφωνη την Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες,  τα κλιμάκια του ΔΝΤ  και κυβέρνηση διαφωνούσαν για το όριο του τζίρου που θα επιλεγεί.

Στο "παζάρι" αυτό, το οικονομικό επιτελείο ζητούσε να τεθεί χαμηλό όριο στα 10.000 ευρώ, κάτω από το οποία δεν θα υπάγεται ένας επιτηδευματίας σε ΦΠΑ. Έτσι απαλλάσσονται 400.000 και πλέον επιτηδευματίες. Αντιθέτως το ΔΝΤ πίεζε να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ σχεδόν 600.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ανεβάζοντας το όριο τζίρου στα 20.000-25.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου