24 Ιουλ 2014

Το ιστορικό και πανέμορφο σπηλαίο Μεγανησίου στη Λευκάδα (Βίντεο)

«Το Μεγανήσι έχει δύο αξιόλογα σπήλαια που συνδέονται με την ιστορία μας. Το ένα
είναι του Κύκλωπα Πολύφημου κάτω από το Σπαρτοχώρι και το άλλο ενάλιο στα νότια του νησιού. Εισχωρεί τόσο βαθιά στην ξηρά, που χρησιμοποιήθηκε κατά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο ως ορμητήριο από το υποβρύχιο «Παπανικολής». 


Στην ομορφιά και μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό σ” όλο τον κόσμο «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι.»

Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα περίπου μέτρων με μια μικρή παραμυθένια αμμουδιά στο εσωτερικό της. Εδώ στην ίδια σπηλιά λέει ο θρύλος βρήκε καταφύγιο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας παπάς με τους μαθητές του, για να γλυτώσουν.

Το σπήλαιο Παπανικολής με τα καταγάλανα νερά που εντυπωσιάζει τους τουρίστες απέχει 12 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα και η επίσκεψη σε αυτό γίνεται με μικρά βαρκάκια από το νησί του Ιονίου, μέσα σε 45 λεπτά.
Ακόμη και σήμερα λόγω του μεγέθους του, προσφέρει καταφύγιο σε σκάφη όταν αυτό απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες.

Η σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου είχε χαρακτηρίσει το σπήλαιο «Παπανικολή» ως το μεγαλύτερο σήμερα ενάλιο σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι στην ομορφιά και μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι.

Η σπηλαιολόγος κ. Άννα Πετροχείλου χαρακτηρίζει το Μεγανησιώτικο σπήλαιο διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος αναφερόμενη μεταξύ των άλλων και στα εξής:

1)      Είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερον ενάλιον εις όλον τον κόσμο με πανύψηλο οροφή.
2)      Ευρίσκεται εις τοποθεσία γραφικότατη με ονειρώδη διαδρομή από Νυδρί με πλοίο
3)      Μέσα από καταπράσινες νησίδες και ακτές της Λευκάδος και Μεγανησίου, αφάνταστης ομορφιάς.
4)      Είναι εντυπωσιακό τόσο από την εξωτερική πλευρά αλλά ιδιαίτερα στο εσωτερικό όπου η γοητεία του δεν αφήνει αδιάφορο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
5)      Συνδέεται με την ιστορία της Ελλάδος κατά τον τελευταίον πόλεμο.
6)      Ευρίσκεται στο θαυμάσιο νησί Μεγανήσι που διαθέτει τόσα αξιόλογα τουριστικά στοιχεία όπως του γραφικού κόλπου Βαθύ, το λιμάνι του Σπαρτοχωρίου, το σπήλαιο Δαιμόνων κ.ά.
7)      Δεν απαιτείται δαπάνη για τουριστική αξιοποίησι παρά μόνο προβολή και συγκοινωνιακή οργάνωση προς όφελος των κατοίκων της Λευκάδος και γενικότερα της Εθνικής Οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου